Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Foodcourt
In Caïro vind je het grootste foodcourt ter wereld: het ultramoderne complex dat luistert naar de weinig inspirerende naam Oasis restaurants and entertainment.
Caïro
Vrouwonvriendelijk
Papoea-Nieuw-Guinea staat bekend als een van ‘s werelds onveiligste landen, vooral voor vrouwen. Het aantal mannen dat aangeeft wel eens iemand te hebben verkracht en te hebben deelgenomen aan een groepsverkrachting is schrikbarend hoog.
Papoea-Nieuw-Guinea
Een ander soort rood in een rode regio
De Nederlanders koloniseerden Taiwan een tijdje. Totdat ze eruit gekickt werden door de Chinezen, die de Nederlandse vrouwen op brute wijze tot seksslavinnen maakten. Gevolg? Eeuwen later komt rood haar onder bepaalde groepen Taiwanezen nog steeds voor.
Taiwan
Kookbananen
Volgens sommige lijstjes is Oeganda, met bijna een kilo per persoon per dag, de grootste bananenconsument en één na grootste bananenproducent ter wereld. Het hangt er vanaf of je de kookbanaan meetelt als banaan. Je stoomt of kookt deze banaan en pureert hem voordat je hem opeet: de hoeksteen van de Oegandese keuken. Het deel van de banaan dat je niet opeet, is zo vezelrijk dat het kan worden verwerkt. Mooi staaltje upcyling.
Oeganda
Zandstuiven in Korea?
Elk jaar waait er zoveel zand vanaf de Gobi Woestijn in Mongolië (!) over naar Zuid Korea, dat ze daarvoor mondkapjes dragen omdat ze er te veel last van hebben.
Zuid-Korea
Tot Slavisch gemaakt
De Slowaken zijn een West-Slavisch volk. Van het Slavische volk komt ook het woord slaaf.
Slowakije
Megali idea
Toen het Ottomaanse Rijk viel, speelden de Grieken met het megali idea: een rijk dat alle Grieken in het Middellandse Zeegebied verenigde, van Bulgarije tot Cyprus. Niet Athene, maar Constantinopel moest de hoofdstad worden. Zo sterk was de heimwee naar het Byzantijnse Rijk.
Griekenland
Parlare Maltees with me, ouleh
Maltees is de enige semitische taal van Europa. Het was eerst Arabisch, werd daarna overgenomen door de Normandiërs, werd daarna afgesloten van alle andere vormen van Arabisch en heeft zich onafhankelijk ontwikkeld. Nu heeft het veel Arabische, Italiaanse en Engelse invloeden.
Malta
De lange arm van Zidane
Tot 1999 was TV verboden in Bhutan, maar omdat iedereen massaal het WK 1998 ging kijken, hebben ze het daarna toch maar toegestaan.
Bhutan
Pearl River Harbor
7 december 1941 staat in de geschiedenisboeken als de dag van de Japanse verrassingsaanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor. Veel minder bekend is het feit dat Japan gelijktijdig een verrassingsaanval uitvoerde op de Britse kolonie aan de Pearl River: Hong Kong.
Hongkong
Chipmonopolie
De Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, TSMC, produceert meer dan 60% van alle computerchips en 90% van alle zeer geavanceerde computerchips ter wereld. De beurswaarde bedraagt rond de 600 miljard dollar. Dat staat ongeveer gelijk aan het bruto nationaal product van België.
Taiwan
Nyiragongo
De zeer actieve vulkaan de Nyiragongo is ook de thuisbasis van het grootste permanente lavameer ter wereld.
Democratische Republiek Congo
Senegal first
In de koloniale geschiedenis was Senegal er vroeg bij. Het was een van de eerste plekken waar de Europeanen aan land gingen (Portugezen, in 1444), en het was het eerste deel van koloniaal West-Afrika.
Senegal
Maffiamaatjes
In Zuid-Italië gebeurde tijdens de Amerikaanse invasie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog iets opmerkelijks: de maffia, die door Mussolini zo hard waren aangepakt en ondergronds opereerden, werden door de Amerikanen erkend als vijanden van de fascisten en daarom terug in het zadel geholpen. Maffiabazen werden bijvoorbeeld aangesteld als burgemeester. Lekker bezig yanks.
Italië
Op steenworp afstand
Djibouti was een van de eerste landen in Afrika die de Islam adopteerde vanwege de korte afstand tot Jemen. Slechts 19 kilometer ligt er hier tussen het Arabisch Schiereiland en het Afrikaanse vasteland.
Djibouti
Huizenprijzen zijn hier laag
Tijdens de Koude Oorlog vond bijna een kwart van alle kernproeven ter wereld in het geheim plaats in Kazachstan. Dat gebeurde in de Polygon (Russisch voor testlocatie), een gebied zo groot als België.
Kazachstan
Krimpende bevolking on steroids
Er zijn drie landen met minder inwoners dan in 1950. Vaticaanstad, Bulgarije en Letland.
Letland
Che
De revolutionair Ernesto 'Che' Guevara is geboren noch gestorven op Cuba. Hij werd geboren in Argentinië, en stierf in Bolivia.
Cuba
Money to burn
Pablo Escobar was altijd op de vlucht. Toen zijn dochter ziek werd en ze ondergedoken zaten, verbrandde Pablo zo'n 2 miljoen dollar aan cash om haar warm te houden.
Colombia
Bijnamen
Afghanistan zag vele rijken komen en gaan. Zijderoute, pogingen tot verovering, alles kwam langs. Het leverde Afghanistan de bijnaam “the roundabout of the ancient world” op. Al die rijken die Afghanistan probeerden te veroveren of koloniseren kwamen van een koude kermis thuis. Dus volgt bijnaam nummer twee: “the graveyard of empires”.
Afghanistan
Herkomst pausen
De huidige paus Franciscus uit Argentinië is de eerste niet-Europese paus sinds de 8e eeuw. Driekwart van alle pausen kwam uit Italië.
Vaticaanstad
Scheppingsverhaal
De Mexicaanse vlag bevat een klein cartoonverhaaltje in de vorm van een embleem. Het is grofweg het scheppingsverhaal van het land: de mythe van een adelaar die, zittend op een cactus, een slang opeet, heeft ervoor gezorgd dat Mexico-Stad ligt waar het ligt.
Mexico
541 dagen stuurloos
België bezit het wereldrecord voor langste tijd zonder regering in vredestijd. In 2010-2011 hadden ze 541 dagen nodig om de regering Di Rupo te vormen.
België
Heb je even?
Het Louvre is het grootste en meest bezochte museum ter wereld. Als je 30 seconden de tijd neemt om elk kunststuk in het Louvre te bekijken, dan moet je er ruim een maand doorbrengen. En dan te bedenken dat je dan alleen de 35.000 stukken hebt gezien die tentoongesteld worden. Het museum heeft nog honderdduizenden werken in opslag.
Parijs
De snelste route (I)
De VS waren al vroeg geïnteresseerd in het graven van een kanaal in Panama. Er was halverwege de 19e eeuw een goudkoorts in het westen van de VS. En de snelste route van de oost- naar de westkust was, niet schrikken, via Panama. Per boot daarheen, per trein oversteken, en per boot weer verder.
Panama
Pidgin
Een pidgintaal is het voorstadium van een creoolse taal: een gesimplificeerde versie van een verbindingstaal (bijv. Engels of Frans). Soms levert een pidgin ook weer terug aan de verbindingstaal zelf. De uitspraak "long time no see" is hier een voorbeeld van.
Barbados
Plumania
Roemenië is, na China, uiteraard, de grootste pruimenproducent ter wereld. Geen aanrader: Țuică, de lokale sterkedrank die ze stoken uit pruimen.
Roemenië
Caïro derby
Voetbalclubs Al-Ahly (uit Caïro zelf) en Zamalek (uit voorstad Gizeh) staan op eenzame hoogte in Egypte én in Afrika. De derby is dus de wedstrijd waar alles om gaat. En dus is het vaak een verhitte strijd. Vaak vliegen ze buitenlandse scheidsrechters in om te voorkomen dat binnenlandse scheidsrechters worden beticht van partijdigheid. In het seizoen 1971-1972 braken zulke hevige rellen uit dat de rest van de hele Egyptische competitie werd afgeblazen.
Caïro
Kleurenspel
Het Urmiameer is tien keer zo klein als het ooit was, en daardoor heel zout. Daardoor is het de perfecte voedingsbodem voor een bepaald type alg, die ervoor zorgt dat het meer periodiek verkleurt van smaragdgroen naar helderrood en weer terug.
Iran
Big Brazil
Brazilië bedekt bijna de helft van het Zuid-Amerikaanse landoppervlak (48%). Er zijn maar twee Zuid-Amerikaanse landen die niet aan Brazilië grenzen: Chili en Ecuador.
Brazilië
Kalmukkië
Gelegen aan de Kaspische Zee, net ten noorden van de Kaukasus, ligt Kalmukkië. Het is het enige gebied van Europa waar het boeddhisme de dominante religie is. Tibetaans zelfs.
Rusland
Ilet a Brouee
Net voor de kust van Haïti ligt Ilet a Brouee, het dichtstbevolkte eilandje ter wereld. 500 mensen op een half voetbalveld.
Haïti
Onschuldig handelspostje
Het kasteel van Elmina is het oudste Europese gebouw in sub-Sahara-Afrika dat nog bestaat. Het transformeerde van goudhandelpost tot het centrum van de transatlantische slavenhandel.
Ghana
Slim gedaan
Carlos Slim, eigenaar van telecommunicatiebedrijf Telmex, was op zijn hoogtepunt in 2013 de rijkste man op aarde. Hij bezat toen grofweg 6% van de hele Mexicaanse economie.
Mexico
Ik wil graven
Het superdiepe boorgat van Kola is het diepste gat dat de mensheid ooit gegraven heeft. 12,2 kilometer diep.
Rusland
Vijfde seizoen
De Esten onderscheiden een vijfde seizoen, tussen winter en lente in. Tijdens dit seizoen valt er zoveel regen op de bevroren grond dat een deel van het land onder water komt te staan.
Estland
Rubber
In de 19e eeuw was Manaus in Brazilië de mondiale rubberhoofdstad. Totdat de Brit Henry Wickham 70.000 zaden van de rubberboom Brazilië uitsmokkelde. Via Londen belandden de zaden in Maleisië, waar de rubberbomen het nog beter bleken te doen. Binnen no time viel het doek voor Braziliaans rubber en werd Maleisië de grootste producent ter wereld. Ze produceren het nog steeds: Maleisië is bijvoorbeeld de grootste condoomproducent ter wereld.
Maleisië
Oliesocialisme
Moammar al-Qadhafi nationaliseerde de olie-industrie en verdeelde de rijkdom eerlijker onder de bevolking. En omdat er heel veel olie was, en bij Qadhafi's aantreden maar ongeveer 2 miljoen Libiërs, steeg de welvaart gigantisch. De koopkracht was in Libië jarenlang groter dan in Europa en Noord-Amerika en het land was veruit het rijkste land van Afrika. Dat zou het blijven tot het einde van Qadhafi's bewind.
Libië
Denk hieraan als je een hartje post onder onze social-post
Het oude Libië, in de Griekse en Romeinse tijd, was de enige plek ter wereld waar silphium verbouwd werd. Het was een heerlijk kruid, rook heerlijk, was heerlijk geneeskrachtig. En was een anticonceptiemiddel én een lustopwekker. De vraag was zo groot dat het nu uitgestorven is, en niemand weet nog hoe het smaakte. Eén erfenis heeft het plantje wel nagelaten: de vorm van de huls van het zaadje is nog steeds het symbool van de liefde. Jawel, het hartje komt uit Libië.
Libië
Flink forenzen
Er wonen zo’n 1,3 miljoen Kirgiezen in Rusland om daar te werken en geld terug te sturen naar het moederland. Daardoor staat Kirgizië in de top-5 landen die het meest afhankelijk zijn van deze zogeheten remittances.
Kirgizië

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo