#
8
22
Aug
2024

Beijing

22
Aug
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op podimo

Tussen de negen miljoen fietsen, een hoop ronkende auto’s en met veiligheidscamera’s behangen verkeerslichten toont Beijing soms een vleugje geschiedenis. Eeuwenoude pagodes, historische tuinen en imposante pleinen maken duidelijk dat de stad al een tijdje meegaat als machtscentrum. En voor minder subtiele hints heb je altijd de betonnen kolossen nog, van waaruit de Volksrepubliek China bestuurd wordt.

Beijing schippert tussen twee gedaanten. Een strak geleide hoofdstad van een dictatuur die geobsedeerd is met controle, en de onvermijdelijke chaos van een gigantische metropool. Je vindt hier kleurloze communistische apparatsjiks naast de champagnefonteinen van gehaaide zakenmannen. Tijd voor verkenning van deze verboden stad.

Paspoortje

Oppervlakte: De stadsprovincie is iets kleiner dan Slovenië.

Aantal inwoners: 22 miljoen (stadsprovincie).

Religie: Ingewikkeld. Boeddhisme is nog wel het grootste.

Taal: Mandarijn.

Meest voorkomende achternamen (China): Li, Wang, Zhang, Liu, Chen.

Vlag: Geen...

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Genghis Khapital
Beijing werd voor het eerst een landelijke hoofdstad in de tijd dat China bestuurd werd als deel van het Mongoolse Rijk.
De Verborgen Stad
In Beijing wonen ongeveer een miljoen Chinezen ondergronds, in bunkers die dateren van de Koude Oorlog. Ze wonen daar illegaal omdat ze niet beschikken over geldige papieren om daar te mogen wonen, en wonen ondergronds omdat het bovengrondse leven te duur is.
Nanjingeend
Pekingeend zou eigenlijk Nanjingeend moeten heten. Want het was een keizerlijke maaltijd en de vroegere hoofdstad was Nanjing. Toen de Ming-dynastie de hoofdstad verplaatste, namen ze de eend mee en daarna werd het in de hele wereld bekend als Pekingeend.
Remember Rong Guotuan
Tafeltennisser Rong Guotuan was de eerste Chinese wereldkampioen in welke sport dan ook. Hij moest naar een strafkamp vanwege Mao's "culturele revolutie" en werd daar gedwongen om zelfmoord te plegen. Pas jaren later werd hij erkend als nationale held.
Beide-jing
Beijing is de eerste stad die zowel zomer- als winterspelen organiseerde.
Hoe lang?
Het metronetwerk van Beijing is is het langste ter wereld: de 27 lijnen hebben een totale lengte van 836 kilometer. Er zijn 381 stations: ongeveer net zoveel als treinstations in heel Nederland.
CCTV
Rem Koolhaas ontwierp het iconische hoofdkantoor van de Chinese Staatstelevisiemaatschappij, afgekort CCTV. Ironische naam voor de staatstelevisie in een land met honderden miljoenen surveillancecamera's.
Dat zal lekker ruiken
De ambtenaren die de Chinese keizer bijstonden in de Verboden Stad waren eunuchen: gecastreerde mannen. Zo wist de keizer zeker dat de kinderen die in zijn harem werden geboren enkel en alleen van hem waren. Er gaan geruchten dat veel eunuchen hun afgesneden geslachtsdelen de rest van hun leven in een zakje bij zich droegen, omdat ze compleet begraven wilden worden.
'Verboden' Stad
De Verboden Stad had de keizer echt niet voor zichzelf, want zijn hofhouding woonde er ook. In totaal woonden er een paar duizend mensen.
Matroesjkastad
Beijing is heel hiërarchisch gebouwd, met verschillende rechthoekige delen, allemaal ommuurd en vaak ook omsloten door water. In het midden de Verboden Stad; daaromheen de keizerlijke stad (ook verboden gebied voor buitenstaanders); daar weer omheen de binnenstad; en ten zuiden daarvan de buitenstad, die in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden óók ommuurd was. Succes met je invasie.
Let it rain
Regen werkt goed tegen smog. Dus wat doet men in Beijing? Regen veroorzaken! Ze strooien met vliegtuigjes kristallen van zilverjodide over de wolken, waardoor de regendruppels neerslaan. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 pasten ze dit trucje juist toe om de Olympische locaties droog te houden. Ze bestrooiden wolken die richting Beijing waaiden, om te zorgen dat ze al eerder uitregenden.
No items found.

Tips 💡

World's biggest airport
👂
👀
📚
Kijktip
Deze aflevering van Impossible Engineering gaat over het nieuwe vliegveld in Beijing. Het stervormige ontwerp van wijlen Zaha Hadid zorgt ervoor dat de afstand van het centrale punt tot de verste gates relatief kort is, ondanks de enorme omvang van het gebouw.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan 500 - we naderen Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen