#
124
20
Mar
2025

Libanon

20
Mar
2025
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op podimo

Libanon is een lange tafel van etnische en religieuze mezze. Sterke smaken, complementair aan elkaar, voedzaam en goed uitgedacht. Maar hoe vernuftig en gebalanceerd deze maaltijd ook in elkaar zit, het evenwicht is precair. Zéker als alle buren aanschuiven, die ook hun eigen meegebrachte gerechten op tafel zetten. Daar gaat het evenwicht.

En het wordt nog drukker aan tafel. Neven, nichten, verre vrienden, ze komen allemaal om zich te goed te doen aan de Libanese lekkernijen. De helft neemt zelfs doggybags mee naar huis, waarvan de inhoud hun eigen keuken zeker zal verrijken.

We staan dus vandaag stil bij Libanon. Klein land, grote belofte. Wordt dit een ode?

Paspoortje

Oppervlakte: Een kwart van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Cyprus.

Aantal inwoners: Bijna 6 miljoen.

Hoofdstad: Beiroet.

Andere steden: Tripoli, Sidon, Baalbek, Tyrus.

Valuta: Libanees pond.

Religie: De versimpelde versie is dat als je drie Libanezen hebt, er eentje christelijk is, eentje soenniet en eentje sjiiet.

Taal: Arabisch.

Meest voorkomende achternamen: El Din, Allah, El Khoury, Khalil, Saad, El Hajj.

Vlag: Horizontale banen rood, wit, rood. In de brede witte baan de iconisch groene Libanese ceder.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Wintersporters
Er zijn maar 7 landen buiten Europa die vaker op de Olympische Winterspelen actief waren dan Libanon: Australië, Canada, de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea, Chili en Argentinië.
Tyrisch purper
De stad Tyrus is bekend van de kleur purper. Hier specialiseerde men zich in het winnen van purperen verfstof uit klieren van zeeslakken. Niet zo’n diervriendelijk proces, want er zijn ongeveer 10.000 slakken nodig voor 1 gram verfstof. Het was ook een vrij smerige business, want die klieren werden uit de slakken gerukt en met zout en urine gekookt in een grote ketel, naast de grote hoop met slakkenkadavers. De vreselijke stank die hierbij vrijkwam hebben veel geschiedschrijvers vermeld. Maar het was de moeite meer dan waard, want purperen kledij had een enorme status in de oudheid, dus bracht veel geld op.
Out of place
Geloof het of niet, maar Libanon is een populaire wintersportbestemming. Voor de burgeroorlog werden hier zelfs wereldbekerwedstrijden alpineskiën gehouden. Op de pistes eet je braadworst en rook je waterpijp, en later op de dag kun je zelfs nog een duik nemen in de Middellandse Zee.
Totale verwoesting
In 2020 ontplofte in de haven van Beiroet 2.750 ton ammoniumnitraat, jaren eerder achtergelaten door een gestrand schip en onveilig opgeborgen. Het leidde tot de grootste niet-nucleaire explosie van de 21e eeuw. Het veroorzaakte een aardbeving van 3,3 op de momentmagnitudeschaal. Er vielen honderden doden en naar schatting raakten ruim 250.000 inwoners dakloos door schade aan hun huizen. Ter vergelijking: bij de vuurwerkramp in Enschede raakten 'slechts' 1.250 mensen dakloos, ook al vond die midden in een woonwijk plaats.
Meer Libanezen buiten Libanon dan erin
Er wonen meer mensen van Libanese afkomst buiten Libanon dan in het land zelf. De diaspora wordt geschat op 8 tot 14 miljoen mensen, verspreid over de hele wereld. Brazilië heeft met zo’n 5 tot 7 miljoen Libanezen de grootste gemeenschap. Bekende namen met Libanese roots? Shakira, Keanu Reeves en Salma Hayek.
Eenderde vluchteling
Libanon heeft ongeveer 5,4 miljoen inwoners, maar wist je dat ruim een derde daarvan vluchteling is? Met naar schatting 1,7 miljoen vluchtelingen (voornamelijk uit Syrië, Palestina en Irak) heeft Libanon de hoogste vluchtelingendichtheid ter wereld. Omgerekend zou dat betekenen dat Nederland zo’n 6 miljoen vluchtelingen zou huisvesten.
Zwemmen in hummus lemon
De grootste portie hummus ooit werd gemaakt door Libanon. Precies 10.452 kilo, oftewel het aantal vierkante kilometers dat Libanon groot is.
Implosie
Tussen 2018 en 2021 kromp de Libanese economie met 60%. Het aandeel mensen in armoede steeg van 30% tot bijna 90%.
Verzuiling met een grote V
Libanon heeft een complexe etnische en religieuze samenstelling. Om iedereen te vertegenwoordigen, is in 1943 het volgende bedacht. De president moet een Maronitische christen zijn, de premier een soennitische moslim, de voorzitter van het parlement een sjiitische moslim, zijn plaatsvervanger een Grieks-Orthodoxe christen en de baas van de strijdkrachten een druus.
Bijbelse naamgeving
Lebanon staat op de zevende plaats van de meest voorkomende plaatsnamen in de VS. 36 keer.
Ontworteld
De Feniciërs ken je vooral van hun kolonie Carthago, waar de Romeinen het mee aan de stok hadden. Dat is niet zo gek, aangezien ze rond die tijd alleen nog maar bestonden uit koloniën. Hun thuisland waren ze al zes eeuwen kwijt aan de Assyriërs.
Bijbelse plaats
De Libanese plaats Byblos was in de oudheid een belangrijke overslagplaats voor papyrus. De Grieken waren er dol op en vernoemden het handelswaar naar de plek waar ze het verkregen. Daar hebben wij onder andere de hedendaagse woorden ‘bibliotheek’ en ‘bijbel’ aan overgehouden.
No items found.

Tips 💡

The Lebanese Civil War: Every Day
👂
👀
📚
Kijktip
Het frontverloop tijdens de intens ingewikkelde Libanese burgeroorlog op de kaart. Niet aan te raden voor mensen met epilepsie.
Bekijken
College tour met Yotam Ottolenghi
👂
👀
📚
Kijktip
Mooie aflevering van College tour waarbij een Libanees-Nederlandse kok de hummuswedstrijd wint.
Bekijken
Hummus! The Movie
👂
👀
📚
Kijktip
Een portret van gepassioneerde hummusmakers, en een inkijkje in het hete politieke hangijzer dat hummus is in de regio.
Bekijken
Hezbollah: The Party of God.
👂
👀
📚
Luistertip
Aflevering van podcast Empire over de ontstaansgeschiedenis van Hezbollah.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen