#
109
24
Oct
2024

België

24
Oct
2024
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op podimo

Amai, zuiderbroeders! Wat hebben wij ‘nen goesting in deze aflevering. We gaan van Waterloo tot waterzooi en weer terug, een reis in het vertrouwde enigma dat België is voor ons Nederlanders. 

Het is een land waar je steeds minder van begrijpt zodra je er meer over leert, en het lijkt alsof de Belgen zelf hun ingewikkeldste tegenstrijdigheden niet kunnen uitleggen. In dit culturele en bureaucratische doolhof kun je maar beter je weg weten. 

Maar België is voor ons ook een warm bad, gevuld met alles waar Nederland volgens de Nederlanders een tekort aan heeft. In drie woorden: ‘het goede leven’. En laten we ons, nu de herfst in de Lage Landen gearriveerd is, eens lekker omhullen door de bourgondische warme deken die België voor ons is. 

Oh, en welkom in seizoen 4!

Paspoortje

Oppervlakte: Driekwart van Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Lesotho.

Aantal inwoners: kleine 12 miljoen.

Hoofdstad: Brussel.

Andere steden: Antwerpen, Gent, Charleroi, Luik.

Valuta: Euro.

Religie: Katholieke meerderheid.

Taal: Nederlands, Frans en Duits.

Meest voorkomende achternamen: Peeters, Maes, Jacobs, Mertens, Willems, Claes, Wouters, Goosens, Dubois.

Vlag: Verticale banen zwart, geel en rood.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Dance-erfgoed
België was in de jaren '80 het centrum van het muziekgenre New Beat. Toen Jo Bogaert met Technotronic rap toevoegde aan de New Beat met het nummer Pump up the Jam, was de Eurodance geboren. Ook Hardcore is voortgekomen uit New Beat.
Vlaamse en Hollandse meesters
Etnisch gezien is er eigenlijk geen onderscheid tussen de Vlaamse en Hollandse meesters tussen de 15e en 17e eeuw. Eerst lag het centrum van de schilderkunst in Vlaanderen, en had dat gebied een grote aantrekkingskracht op schilders uit de hele lage landen. Zo was de Vlaamse meester Pieter Bruegel een geboren Hollander. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog draaiden de rollen om en trokken veel schilders naar Holland. De Hollandse meester Frans Hals was bijvoorbeeld een geboren Vlaming.
Landlocked?
België ligt aan zee, en dat maakt het land goed bereikbaar voor internationale handel. Toch? Nou, dat valt tegen. De grootste rivieren in België stromen namelijk via Nederland in zee (Schelde en Maas). Alleen het miezerige stroompje van de IJzer mondt in eigen land uit in zee. Het achterland van België is via de eigen kust dus van nature zeer slecht ontsloten.
De Belgische Randstad
De Vlaamse Ruit is het Belgisch equivalent van de Randstad. De steden die de ruit vormen, hebben ook een Nederlandse evenknie: Antwerpen is een soort Rotterdam, Gent een soort Utrecht, Leuven een soort Leiden en Brussel een soort Den Haag en Amsterdam ineen.
Luistervaardigheidshack
Zit jij op de middelbare school en zweet je peentjes voor je Franse luistertoets? Schakel eens in op de Waalse televisie. In Wallonië spreken ze veel langzamer dan in Frankrijk. Superfijn dus als je de taal aan het leren bent. Het lage tempo maakt de Walen trouwens ook wel onderwerp van spot in Frankrijk.
Walloon fries
Er zijn stemmen die beweren dat friet tijdens de Eerste Wereldoorlog door Amerikaanse soldaten in België werd ontdekt en, aangezien de dominante taal in Zuid-België Frans is, ze de frietjes meenamen naar Amerika als "French fries".
Trappist geen stijl
Trappistenbier is geen bierstijl. Het is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst. De naam "trappist" is afgeleid van de Franse abdij waaraan de trappistenorde zijn naam ontleent: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe.
Wafelijzerpolitiek
Wafelijzerpolitiek betekende dat tegenover iedere investering in Vlaanderen een even grote investering in Wallonië moest staan. Dat heeft geleid tot de mooiste, lelijkste, ongebruikte of onafgewerkte projecten in Europa: De Grote Nutteloze Werken.
Bij de Beurs crashen
In de middeleeuwen stond in Brugge een herberg waar Italiaanse geldbemiddelaars samenkwamen om te handelen. Deze herberg was van de Belgische familie Van der Burse. Hier komt de term 'beurs' vandaan zoals we die vandaag kennen.
Operatie Opera
De Belgische onafhankelijkheidsstrijd tegen Nederland begon op 25 augustus 1830 tijdens de opvoering van de opera De Stomme van Portici in de Muntschouwburg in Brussel. De revolutionairen renden naar buiten, plunderden Nederlandse huizen en kregen bijval in andere steden.
Asieltsunami
Doordat de Zuidelijke Nederlanden zo hard geplunderd en geroofd werden door de Spanjaarden, vluchtten de mensen met geld massaal naar de Republiek (Holland dus). In 1622 was 67 procent van de Leidenaars van Zuid-Nederlandse afkomst. In Middelburg was dat 50%, in Rotterdam 40% en in Amsterdam 33%.
Welcome to Flanders
In België zijn de toerismebureaus, en dus de strategieën, verdeeld per gewest. Er is dus een Vlaams, een Waals en een Brussels toerismebureau, en ze zitten allemaal in dezelfde straat in Brussel. Campagnes zijn vaak ook gericht op het eigen grondgebied. Kun je het je voorstellen, een Amerikaan die wordt verleid om naar Wallonia te komen?
Eerlijk delen
Na een vurige taalstrijd in de jaren ‘60 werd de universiteit van Leuven opgesplitst. De bestaande universiteit bleef Nederlands, en een halfuur verderop werd in Frans gebied Louvain-la-Neuve gesticht. De boeken werden ook verdeeld over de universiteitsbibliotheken, op plaatingsnummer: de even nummers vind je in Wallonië, de oneven in Vlaanderen.
541 dagen stuurloos
België bezit het wereldrecord voor langste tijd zonder regering in vredestijd. In 2010-2011 hadden ze 541 dagen nodig om de regering Di Rupo te vormen.
Ontkroond
Het Belgische koningshuis heeft geen kroon.
No items found.

Tips 💡

De lage landen
👂
👀
📚
Luistertip
In deze reeks nemen onze collega's van Geschiedenis voor herbeginners de Lage landen onder de loep.
Bekijken
De Bourgondiërs
👂
👀
📚
Leestip
Volgens Bart van Loo zijn dit de OG's van onze voorouders: de Bourgondiërs. Lees hun epische verhaal hoe ze hier zijn gekomen en gebleven
Bekijken
België: Een geschiedenis zonder land
👂
👀
📚
Leestip
Een meeslepende goed geschreven verhaal van Rolf Falter over de complexe geschiedenis van onze Lage Landen. Hierdoor begrijp je veel meer over waar je zelf woont.
Bekijken
Tommeke, Tommeke! Wat doet ge nu?
👂
👀
📚
Kijktip
Vlaams live-commentaar van Tom Boonens WK-winst in 2005.
Bekijken
Met voorbedachten rade: de Sluipmoord op de Open Ruimte
👂
👀
📚
Leestip
Een inhoudelijke aanklacht tegen de Belgische ruimtelijke ordening, of het gebrek daaraan, van Guy Vloebergh, Peter Renard en Tom Coppens.
Bekijken
Ugly Belgian Houses
👂
👀
📚
Kijktip
Instagram-account met de opvallendste uitwassen van de Belgische ruimtelijke ordening.
Bekijken

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen