#
48
22
Dec
2022

Maleisië

22
Dec
2022
Met special guest:
Logo voor luisteren op SpotfiyLogo voor luisteren op podimo
Logo voor luisteren op podimo

Zeg je Maleisië, dan zeg je Kuala Lumpur, en dan zeg je de Petronas Twin Towers. Hadden die gestaan voor de twee delen waar Maleisië uit bestaat, dan hadden we je geloofd. Maar helaas - gemiste kans.

Wij zijn fan van stedenrivaliteiten binnen een land. 010 vs 020, Lissabon vs. Porto. Yaoundé vs. Douala. Sydney vs. Melbourne. Maar een land dat bestaat uit zulke gelijkwaardige delen, dat hebben we nog niet gezien. Eiland tegenover schiereiland. Het één heeft meer natuur, het ander meer bevolking. Het één is economisch sterker, het ander is groter. Maar laten we alvast zeggen: beide delen zijn de moeite waard. Beeldschoon, complex en kruidig. Welkom, in Maleisië!

Paspoortje

Oppervlakte: 8 keer Nederland.

Ongeveer net zo groot als: Vietnam.

Aantal inwoners: rond de 34 miljoen.

Hoofdstad: Kuala Lumpur, ongeveer 2 miljoen.

Andere steden: Kajang, Seberang Perai, Subang Jaya, Johor.

Religie: heeeel spannend. 63% moslim, 18% boeddhist, 9% christen en 6% hindoe.

Taal: Maleisisch. En dus niet Maleis. Maleis is een macrotaal, net als Arabisch, Toeareg en Quechua. Indonesisch is ook een vorm van het Maleis. En Maleisisch dus ook.

Meest voorkomende achternamen: Tan, Lim, Lee, Wong, (o)Ng, Chong, Rahman, Chan, Chin, Bin Ismail, Bin Abdullah.

Vlag: Stars & Stripes meets Islam. 14 horizontale rood-witte strepen en linksboven een donkerblauw vlak met een gele halve maan en ster.

No items found.

Kroegfeitjes 🍻

Zin in meer random kroegfeitjes? Check dan onze feitjesgenerator.
Hollandse Aap
Op Borneo leeft een aap (de Proboscis) en die heeft de bijnaam "Dutch Monkey", omdat de lokale bevolking de aap op de Nederlandse bezetter vonden lijken. De aap heeft een grote neus, een grote buik en vooral een grote bek. Dus ja, wij zien de vergelijking wel. (ingestuurd door Sander van Roest)
rondjes rijden, we blijven rondjes rijden
In de 'nieuwe' hoofdstad Putrajaya staat 's werelds grootste rotonde - met de inspirerende naam de Putrajaya-rotonde. Hij heeft een diameter van 3,5 km. Rondje van de zaak?
Putrajaya
De Maleisische regering is in 1999 verhuisd naar Putrajaya - een nieuwe hoofdstad 25km ten zuiden van Kuala Lumpur. Google even de gebouwen daar, krijg je geen spijt van.
Orang Oetan
De naam orang-oetan is afkomstig van het Maleise Orang Hutan, dat bosmens betekent. Orang betekent dus gewoon mens.
Tweelingtorens
De Petronas Twin Towers - die ken je wel - zijn eigenlijk een gigantische M van Maleisië. Bovendien is de vorm van de torens afgeleid van traditionele, geometrische, islamitische vormen. Op het grondplan zie je dat de doorsnede van de torens telkens twee overlappende vierkanten zijn die een achtpuntige ster vormen. Deze ster, de Rub el Hizb, is een islamitisch symbool dat je vaak terugvindt in de oude islamitische architectuur.
Soh Wai Ching
Soh Wai Ching is de nummer 1 traploper van de wereld - die vent vlamt de Empire State Building (1.576 treden) in 10 minuten 44 seconden op. De One World Trade Center (2.226 treden) doet 'ie in 12 minuten en 46 seconden.
Malauwsië
Maleisië ligt zo goed als op de evenaar. Het is er dus het hele jaar warm. Toch is de hoogst gemeten temperatuur ooit er 40,1 graden. Dat is kouder dan ons hitterecord van 40,7 graden in 2019.
Teh Tarik
In Maleisië groeit veel thee en ze drinken het zelf ook maar wat graag. Teh Tarik betekent letterlijk 'pulled tea' en verwijst naar de bereidingswijze. Thee en melk worden gemengd en in een trekkende beweging overgegoten van het ene kannetje in het andere: een vak op zich, ga maar even youtuben. Door het overgieten ontstaat er een mooie schuimkraag.
Nasi
Nasi is Maleis voor gekookte rijst en is dus een ingrediënt, geen gerecht. In Nederland bedoelen we met nasi eigenlijk nasi goreng: gekookte én gebakken rijst. Kijk dus niet raar op als je in Maleisië of Indonesië nasi besteld en vervolgens alleen een bord kale witte rijst krijgt. Het nationale gerecht in Maleisië is overigens niet nasi goreng maar nasi lemak: in kokosmelk gekookte rijst met sambal, ansjovis, pinda en ei, geserveerd op een bananenblad.
Islamitisch bankieren
Kuala Lumpur is het grootste centrum voor Islamitisch bankieren. Islamitische banken volgen de Koran en de Sharia. Dat betekent dat woekerrente, short selling en handel in financiële risico's zijn verboden, omdat dit gezien wordt als een vorm van gokken.
Rubber
In de 19e eeuw was Manaus in Brazilië de mondiale rubberhoofdstad. Totdat de Brit Henry Wickham 70.000 zaden van de rubberboom Brazilië uitsmokkelde. Via Londen belandden de zaden in Maleisië, waar de rubberbomen het nog beter bleken te doen. Binnen no time viel het doek voor Braziliaans rubber en werd Maleisië de grootste producent ter wereld. Ze produceren het nog steeds: Maleisië is bijvoorbeeld de grootste condoomproducent ter wereld.
Mahathir Mohammed
Mahathir Mohammed was van 1981 tot 2003 premier en onder zijn leiding ontwikkelde Maleisië zich economisch razendsnel. Tijdens de Aziëcrisis in 1997 negeerde hij een beleidsadvies van het IMF en hij kreeg gelijk: in Maleisië sloeg de Aziëcrisis veel minder hart toe dan in omliggende landen. Het IMF gaf zijn fout later toe. Van 2018 tot 2020 keerde hij nog eens terug als premier. Hij is intussen 97 jaar.
Etnische spanningen
De Chinese en Indiase minderheden staan in Maleisië bovenaan de sociaal-economische ladder, tot onvrede van de Maleise meerderheid. Dit leidt tot etnische spanningen die in 1969 een triest dieptepunt bereikten. In Kuala Lumpur werden honderden Chinezen en Indiërs vermoord door Maleise nationalisten. Ook nu is de spanning nog voelbaar en doet de Maleisische overheid er alles aan om Maleiers te bevoordelen ten opzichte van Chinezen en Indiërs.
Buitengesloten
In Maleisië wonen veel Chinezen, maar in Singapore verhoudingsgewijs nog veel meer. Dat was precies de reden waarom Singapore aanvankelijk niet welkom was toen de andere Maleise staten zich verenigden. Toen In Singapore een socialistische revolutie dreigde, was het voor Maleisië kiezen tussen twee kwaden: een socialistische buur of een Chinese meerderheid. Ze kozen voor het laatste, maar het huwelijk was van korte duur. Na 2 jaar vol etnische spanningen werd Singapore weer overboord gegooid.
Wisselkoning
Maleisië is een federatie die bestaat uit verschillende sultanaten. De sultans daarvan wisselen het koningschap van Maleisië beurtelings af. Elke 5 jaar is er een nieuwe aan de beurt. Abdul Halim Muadzam Shah was zo lang sultan dat hij twee termijnen de koning van Maleisië mocht zijn.
Nederlands Malakka
De stad Malakka is lange tijd een Nederlandse kolonie geweest, zelfs toen de rest van het gelijknamige schiereiland al onder Britse invloed stond. Op Sumatra was het tegenovergestelde aan de hand: dat was grotendeels Nederlands, op een kleine Britse kolonie na. In 1824 werden de gebieden uitgeruild en werd Malakka Brits en heel Sumatra Nederlands.
No items found.

Tips 💡

Nog geen tips, heb jij er één? Stuur 'm op!

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Bekijk ook eens 👀

Ga direct door naar één van onze overige afleveringen