Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Qui hoc legit insanus est
De Universiteit van Parijs was een van de eerste in Europa en staat in wat we nu kennen als Quartier Latin. Deze wijk dankt haar naam aan het feit dat er in de Middeleeuwen Latijn werd gesproken door studenten en docenten.
Parijs
Revolusi!
Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog een succesvolle onafhankelijkheidsstrijd voerde tegen een Europese koloniale macht. Soekarno werd de eerste president. Na vier jaar bloedige strijd met Nederland werd het land in 1949 onafhankelijk.
Indonesië
Dubai eat your heart out
De Flevopolder is het grootste kunstmatige eiland ter wereld.
Flevoland
Looney Tunes
Wile E. Coyote en Road Runner zijn gebaseerd op de grote renkoekoek en de coyote, allebei inheemse soorten in Mexico.
Mexico
Sahrawische Eilanden
Ooit op Tenerife geweest en opgemerkt dat het beroemdste strand geen vulkanisch zwart zand heeft? Playa de las Teresitas bestaat voor een groot deel uit geïmporteerd Westelijk Saharaans zand. Dezelfde situatie vind je ook op Madeira en Mallorca. Overal inclusief demonstranten, vanwege de ingewikkelde politieke situatie.
Westelijke Sahara
Olifantenpopulatie
Het Krugerpark is het oudste, grootste en bekendste wildpark van Zuid-Afrika. Het is half zo groot als Nederland en de biodiversiteit is enorm. Je vindt er onder andere de grootste populatie Afrikaanse olifanten ter wereld: het zijn er meer dan 10.000.
Zuid-Afrika
Panamabrug
Het mooie aan het Panamakanaal? Het tilt de schepen als het ware over een bergrug heen, via allemaal meren en sluizen. Heel ingenieus, en heel wat anders dan het Suezkanaal waar je gewoon lekker rechtdoor kunt varen.
Panama
Profeet Leonardo
Homo Universalis Leonardo da Vinci was zijn tijd ver vooruit. Even he: de beste man leefde in de 15e eeuw en experimenteerde met ontwerpen voor helikopters, vliegtuigen en parachutes. In 2000 bouwde iemand zijn parachute na, precies volgens de beschrijving, met hout en canvas. Hij testte hem op grote hoogte, met een moderne parachute als backup. Het ontwerp van Da Vinci functioneerde perfect.
Italië
Al-Nuq
Er is één moslim op Groenland: Wassam Azaqeer. Een Libanees. Hij runt een restaurant in Nuuk. En hij vast in sommige Ramadan-jaren tot 21 uur per dag.
Groenland
Best friends forever
Het verdrag van Windsor tussen Engeland en Portugal werd getekend in de 14e eeuw. Dat verdrag geldt nog steeds en is daarmee de oudste diplomatieke alliantie ter wereld.
Portugal
Staak je zoektocht maar
Op zoek naar de bron van de Nijl? Houd óf Ethiopië aan (voor meeste watertoevoer), óf Oeganda (vanaf Victoriameer), óf Rwanda (verste toevoer stroomopwaarts). Hoef je niet lopend met een kapmes door de Afrikaanse bossen.
Oeganda
Groot Barrièrerif
Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld. Het strekt zich uit over een lengte van 2600 kilometer en heeft een oppervlakte van ruim 330.000 vierkante kilometer. Dat is zo'n 8 keer zo groot als Nederland.
Australië
Sarajevo approach
Het vliegveld van Sarajevo was tijdens de burgeroorlog omsingeld door Servische troepen. Uit angst voor luchtdoelraketten, kwamen vliegtuigen daarom extreem steil aanvliegen, om zo kort mogelijk over Servisch gebied te vliegen. Deze moeilijke manoeuvre staat sindsdien bekend als de Sarajevo-approach.
Bosnië-Herzegovina
Ontkroond
Het Belgische koningshuis heeft geen kroon.
België
Griekse genocide
Wat veel mensen niet weten, is dat bij de Armeense genocide niet alleen 600.000 tot 1,5 miljoen Armenen omkwamen, maar ook honderdduizenden Grieken en Arameeërs (een Christelijk volk dat nu vooral in Syrië en Irak woont).
Armenië
Kanonnenvoer
De Uruguayaanse onafhankelijkheidsoorlog, tegen Brazilië, werd ook op zee uitgevochten. Op een dag was er een zeeslag en een Uruguayaans schip raakte zonder munitie. Ze besloten de kanonnen maar te laden met het proviand: oude Hollandse kazen. Dat ging zo lekker dat ze met een kaas de hele Braziliaanse mast doormidden schoten. Hierdoor hebben ze de slag gewonnen.
Uruguay
Zon, zee en een beetje zielig
Zeeland is de enige provincie in Nederland zonder betaald voetbalclub. Sad.
Zeeland
1255
In dit jaar werd het eerste waterschap van Nederland opgericht: het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit waterschap bestaat nog steeds en heeft de storm aan fusies dus overleefd: halverwege de 20e eeuw telde Nederland namelijk nog ongeveer 2600 waterschappen. Nu nog 'maar' 21.
Zuid-Holland
Japowpow
Canadese onderzoekers zochten uit welke van de voormalige Winterspelen-gaststeden in 2050 nog steeds voldoende sneeuw en ijs zullen hebben om de Spelen nog eens te organiseren. Dat bleken er maar vier. Sapporo, hoofdstad van Hokkaido, is de enige gaststad ter wereld die ook in 2100 nog koud genoeg zal zijn.
Japan
Verdrag van Lateranen
Bij de Italiaanse eenwording in 1870 verloor het Vaticaan al zijn grondgebied. In 1929 sloot Benito Mussolini met de paus het vedrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad weer een (piepklein) stukje grond kreeg en de huidige grenzen werden vastgelegd.
Vaticaanstad
Capoeira
Capoeira is een typisch Braziliaanse sport. Het is een soort vechtdans op muziek, die oorspronkelijk werd beoefend door tot slaaf gemaakte Afrikanen. Er wordt gezegd dat zij het beoefenden als gevechtstraining, maar tegenover hun eigenaren deden alsof ze gewoon een dans uitvoerden.
Brazilië
Genghis Khapital
Beijing werd voor het eerst een landelijke hoofdstad in de tijd dat China bestuurd werd als deel van het Mongoolse Rijk.
Beijing
Peipsimeer
Op de grens tussen Estland en Rusland ligt het Peipsimeer: het grootste grensmeer van Europa. De marketing van Coca-Cola krijgt er maar geen vat op.
Estland
Tweelingtorens
De Petronas Twin Towers - die ken je wel - zijn eigenlijk een gigantische M van Maleisië. Bovendien is de vorm van de torens afgeleid van traditionele, geometrische, islamitische vormen. Op het grondplan zie je dat de doorsnede van de torens telkens twee overlappende vierkanten zijn die een achtpuntige ster vormen. Deze ster, de Rub el Hizb, is een islamitisch symbool dat je vaak terugvindt in de oude islamitische architectuur.
Maleisië
Gorée Ouvertflaqué
Het Senegalese eiland Gorée is vernoemd naar Goeree. Ja, van Overflakkee. Goeree komt van 'goede reede' - veilige haven.
Senegal
Overgangsgebied
Mexico is vijf keer zo arm als de VS en drie keer zo rijk als Guatemala. Met recht een overgangsgebied tussen arm en rijk.
Mexico
Noorsen naamsen
Berg is de meest voorkomende Noorse achternaam die niet eindigt in -sen. Het is de 14e meest voorkomende achternaam in totaal. Uiteraard wordt de lijst aangevoerd door Hansen, Johansen, Olsen, Larsen en ga zo maar door.
Noorwegen
Bougie
In de Berberse stad Béjaïa staan ze bekend om het maken van kaarsen. Het Franse woord voor kaars, bougie, is hiervan afgeleid. En daar komt dan weer onze benaming voor dat ontstekingsmechanisme in je auto vandaan.
Algerije
Bonte vlaggen in het zuiden
Zuid-Afrika was het enige land dat, emblemen uitgezonderd, een vlag had met zes kleuren. Totdat zich in 2011 een nieuw land vormde: Zuid-Soedan. Die hebben ook zes kleuren. Zuid-Korea, tijd voor een nieuwe vlag?
Zuid-Afrika
Uranium
De Democratische Republiek Congo was een gewilde speelbal ten tijde van de Koude Oorlog. En niet voor niets: rond die tijd was het de enige plek ter wereld waar uranium gevonden werd. In de atoombommen die op Hiroshima en Nagasaki vielen zat dan ook Congolees uranium.
Democratische Republiek Congo
Romulus en Remus
Volgens de legende is Rome gesticht door de tweeling Romulus en Remus. Die werden als baby te vondeling gelegd in de Tiber en grootgebracht door een wolvin. Daarom zie je ook een beeltenis van een wolvin met twee jongetjes aan haar tepels in het wapen van de stad Rome. Of in het wapen van AS Roma als dat je meer zegt.
Italië
Pigeon Peninsula
In het noorden van Saint Lucia ligt Pigeon Island, waarvandaan de Engelsen de Franse haven op Martinique bespioneerden. Echt een eiland is het alleen niet meer, want in 1972 besloot men om het met het hoofdeiland te verbinden door er een enorme berg aarde tussen te storten.
Saint Lucia
Londen Eye maar dan anders
The City of London, kortweg The City, is het oog van de storm. Een financieel zakenhart dat volledig omsloten wordt door 32 ‘boroughs’, die samen een county vormen. Maar The City is zelf een eigen county en geen borough. Sterker nog, het is de kleinste county van het hele VK en heeft een unieke bestuursvorm.
Londen
Malibu
Bedank Barbados de volgende keer dat je een Malibu-cola drinkt, want het is daar in 1893 voor het eerst gemaakt.
Barbados
Te goeder trouw
Oman is zó veilig, dat de meeste mensen hun auto niet op slot doen. Zelfs niet met hun geld en telefoon erin.
Oman
Fenerbahçe
Pas na suburbanisatie en de uitvinding van de stoomboot, werd de overkant van Istanbul echt interessant. Daarvoor had je er vooral agrarisch gebied, een vuurtoren (in het Turks Fener) en wat tuinen (in het Turks Bahçe).
Istanbul
Diepe grotten
De vier diepste grotten van de wereld liggen allemaal in Georgië. De bodem van diepste grot ligt 2212 meter lager dan de ingang en werd bereikt in 2018.
Georgië
Bikini
De herkomst van deze naam? De Amerikanen testten een paar atoombommen boven het Bikini-atol. Een Amerikaanse modeblogger noemde de uitvinding van deze zwemkleding, enkele dagen na de kernproef, ‘de atoombom van de mode’. De naam was geboren.
Marshalleilanden
Flags of convenience
Panama heeft de grootste handelsvloot ter wereld. Er varen meer schepen onder de Panamese vlag dan onder de Amerikaanse en Chinese vlag samen. Panama maakt het je niet zo moeilijk qua regelgeving.
Panama
Smikkel Mansholt
Sicco Mansholt was als minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening belast met de voedselzekerheid voor de naoorlogse Nederlandse bevolking. Een gemiddelde Nederlander at toen op een dag gemiddeld 617 calorieën.
Gelderland

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo