Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Bengali rijsteters
Bengali eten per hoofd van de bevolking het meeste rijst ter wereld: tussen de 200 en 275 kilo per jaar. Dat is gemiddeld ongeveer 700 gram rijst per persoon, per dag.
Bangladesh
Plof
Dat hoor je om de haverklap als je in een hutje slaapt in de Costa Ricaanse natuur. Luiaarden klimmen namelijk graag in bomen, maar als ze in slaap vallen donderen ze wel eens naar beneden.
Costa Rica
I habite im Letzebüerg
Luxemburg is zo meertalig dat je vier talen vloeiend spreekt als je van school komt. Frans, Duits, Engels en Luxemburgs. Luxemburgs is van die vier nog de minst gesproken taal.
Luxemburg
Religion’s Greatest Hits
Een van de traditionele religies op Taiwan is het Yiguandao. Het is een samenraapsel van de beste onderdelen van het confucianisme, taoïsme en boeddhisme, aangevuld met elementen uit het christendom en de islam.
Taiwan
Olympische malaise
Bosnië-Herzegovina is één van de vier Europese landen die nog nooit een Olympische medaille wonnen. Ze delen de twijfelachtige eer met de kleinere landen Albanië, Andorra en Monaco. Nou doet Bosnië-Herzegovina pas sinds 1992 als zelfstandig land mee, maar toch.
Bosnië-Herzegovina
Ararat
De berg Ararat is onlosmakelijk verbonden met de Armeense identiteit. Volgens de bijbel strandde hier de ark van Noach na de zondvloed. De berg wordt afgebeeld op het muntgeld en is naamgever van ongeveer alles. Het is ook geen kinderachtig bergje: met 5.137 meter is het de hoogste berg van Turkije. Wait, what? Ja, de berg ligt tegenwoordig op Turks grondgebied. Vanuit Yerevan heb je er wel een prachtig uitzicht op.
Armenië
De eerste prinses
Venlo heeft in 2023 de primeur van eerste prinses voor vastelaovend. Normaal een mannending.
Limburg
Messi McMesface
In Lionel Messi’s thuisstad Rosario is het verboden om je kind Messi te noemen. Messi is een achternaam en blijft een achternaam. Anders zou het de spuigaten uitlopen.
Argentinië
Freddy Mercury
Freddy Mercury is geboren op Zanzibar. Hij verhuisde als kind naar India en vervolgens naar Londen, waar hij faam maakte als leadzanger van Queen en misschien wel de beste zanger ooit. Hij had een enorm bereik en was één van de weinigen die vier octaven zuiver kon zingen.
Tanzania
Scheppingsverhaal
De Mexicaanse vlag bevat een klein cartoonverhaaltje in de vorm van een embleem. Het is grofweg het scheppingsverhaal van het land: de mythe van een adelaar die, zittend op een cactus, een slang opeet, heeft ervoor gezorgd dat Mexico-Stad ligt waar het ligt.
Mexico
Neutraal
Na de onafhankelijkheid werd Burundi een eenpartijstaat, met UPRONA als enige toegestane partij. Dat is een syncretische partij: niet links of rechts, en dus ook neutraal in de koude oorlog. Klinkt mooi, is het niet. Want syncretische partijen zijn vaak super nationalistisch. In Burundi waren de hutu's het kind van de rekening, aangezien de dictator van dienst een tutsi was.
Burundi
Leapfroggen
In Kenia hebben miljoenen mensen nooit een bank gehad, maar wel een mobiel betaalsysteem: M-Pesa. Gelanceerd in 2007, werkt via sms — dus zonder internet — en meer dan 90% van de volwassenen gebruikt het. Rekeningen betalen, sparen, geld naar je moeder sturen? Gaat allemaal via je telefoon. Klassieke banken zijn daar gewoon overgeslagen. Leapfrogging at its finest.
Kenia
Zalm
50% van alle zalm ter wereld wordt in Noorwegen gekweekt. Op zoek naar nieuwe afzetmarkten werd in de jaren '80 een overheidscampagne gelanceerd om Japanners ervan te overtuigen om zalm te gaan gebruiken in sushi. In Japan was men aanvankelijk sceptisch, maar inmiddels is zalm niet meer weg te denken van sushi.
Noorwegen
Guatemaya's
De Maya's komen uit wat we nu kennen als Guatemala. Afkomstig uit Yucatán rond 2600 voor Christus, leefden ze rond 250 na Christus in het huidige zuiden van Mexico, Guatemala, het noorden van Belize en het westen van Honduras.
Guatemala
Michiel Adriaanszoon
Michiel de Ruyter voer de eerste dertig jaar van zijn leven onder zijn eigen geboortenaam: Michiel Adriaanszoon. ‘De Ruyter’ voegde hij zelf toe. Waarschijnlijk komt het van ‘roven’ ofwel ‘ruiten’.
Zeeland
Hansje
Sinds 2022 grenst Noord-Amerika aan Europa. Denemarken en Canada delen nu Hanseiland, de op twee na kortste grens ter wereld.
Canada
Carnaval
Het carnaval van Rio de Janeiro is het grootste ter wereld. De beroemde parade vindt plaats in het Sambadrome: een 700 meter lange straat met aan weerszijden hoge tribunes.
Brazilië
Top of the food chain
Siberische tijgers jagen actief op bruine beren.
Rusland
De dappere dodo
De Nederlanders waren verantwoordelijk voor het uitsterven van de dodo, de weinig flamboyante loopvogel die endemisch was voor Mauritius. Shame on us.
Mauritius
Jamming
De twee snelste nog levende mensen ter wereld komen uit Jamaica: Elaine Thompson-Herah en Usain Bolt.
Jamaica
Mangrovezweet
Mangrovebomen hebben allerlei technieken om zout water te kunnen filteren om zuurstof en zoet water te krijgen. Sommige bomen zweten daarom zout water. Als je aan de bladeren likt, proef je zout!
Equatoriaal-Guinea
Mother of all flags
Geen vlag heeft zoveel andere vlaggen in zich als de Noorse. In totaal zijn er zes vlaggen te zien in de Noorse vlag: Indonesië, Polen, Finland, Frankrijk, Nederland en Thailand. Als je wat losser met kleuren wilt omgaan kun je ook nog Monaco en Luxemburg meepakken.
Noorwegen
Latijns Las Vegas
Vóór de communistische revolutie was Cuba een populaire vakantiebestemming voor losbandige Amerikanen. Je kon er gokken, hoerenlopen en drinken, dus zeker tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten was Havana een soort Latijns Las Vegas.
Cuba
Zeemeermin
De Kleine Zeemeermin, tourist trap of niet, is zeer bekend. In 1964 is ze onthoofd door 'kunstenaar' Jörgen Nash. Ze is diverse keren aangekleed, waaronder met boerka. Op haar Wikipedia-pagina is zijzelf uitgesneden vanwege auteursrechten.
Denemarken
In beide goals
In een van de meest krankzinnige voetbalwedstrijden ooit, Grenada tegen Barbados, ontstond de situatie waarbij Grenada in twee doelen tegelijk probeerde te scoren en Barbados twee doelen tegelijk verdedigde.
Grenada
Silicon Glen
In de jaren ‘80 en ‘90 was de regio Edinburgh-Glasgow een heus techwalhalla. Ze maakten heel veel, maar het mooiste wapenfeit is dat tweederde van de pinautomaten destijds gemaakt werd in Dundee.
VK: Schotland
No era penal
Mexico is een groot voetballand. Toch? Nou, de mannen wonnen slechts één keer een wedstrijd in de knock-outfase van het WK: in 1986, in eigen huis. Tussen 1994 en 2018 sneuvelden ze 7 keer achter elkaar in de achtste finale. De editie van 2014 etterde nog lang na.
Mexico
Droog, droger, droogst
De Atacamawoestijn is één van de droogste plekken op aarde. Gemiddeld valt er 5 millimeter regen per jaar; dat valt in Nederland op één regenachtige dag. In Quillaga regende het tussen 1919 en 2025 zelfs helemaal niet, wat het de droogste plaats ter wereld maakte.
Chili
Te Ano
Te Ano is een populaire sport op Tuvalu. Het lijkt een beetje op volleybal, maar dan met twee ballen tegelijk. Het is meer een folkloristisch fenomeen dan een hele fanatieke sport. Het winnende team mag na afloop een lied en dans opvoeren, terwijl het verliezende team toekijkt.
Tuvalu
Groenden
47% procent van Londen bestaat uit groene ruimte. Ze zeggen zelf dat ze de op twee na groenste hoofdstad ter wereld zijn. De grootste natuurgebieden in Londen zijn de parken. Er zijn 8 zogeheten "Royal Parks". Dit land werd ooit door de koninklijke familie gebruikt voor recreatie, voornamelijk jacht.
Londen
Stand Alone
De Jamaicaanse vlag is de enige nationale vlag zonder rood, wit of blauw.
Jamaica
Schrijfkunde vs. scheikunde
Het Armeense alfabet telt 36 letters, dus 1 t/m 36. Tel de letters van ‘voski’, het oud-Armeense woord voor ‘goud’, bij elkaar op en je komt op 79. Goud is het 79e element van het periodieke systeem. Dit kun je doen voor alle zeven klassieke metalen. Het raadselachtige is: het periodieke systeem werd pas 1500 jaar later opgesteld dan het Armeense alfabet.
Armenië
Nutrisi
De komodovaraan kan in een maaltijd 80% van zijn eigen lichaamsgewicht eten. Ze laten maar zo’n 12% van hun prooi over en eten dus andere dieren met huid, haar, hoeven en botten op. En ze eten ook hun eigen jongen. Party party.
Indonesië
Niet veel te wenen in Wenen
Wenen is al drie jaar op rij uitgeroepen tot de ‘meest leefbare stad van de wereld’. Dat komt door goedkoop en overzichtelijk openbaar vervoer, veel groen, goede scholen en vooral: heel veel betaalbare woningen omdat de lokale overheid veel woningen in bezit heeft en daar geen hoge prijzen voor vraagt. Daardoor kan iedereen door elkaar wonen.
Oostenrijk
Fenerbahçe
Pas na suburbanisatie en de uitvinding van de stoomboot, werd de overkant van Istanbul echt interessant. Daarvoor had je er vooral agrarisch gebied, een vuurtoren (in het Turks Fener) en wat tuinen (in het Turks Bahçe).
Istanbul
Het dondert en het bliksemt
In Congo onweert het vaak, heel vaak. Gemiddeld slaat jaarlijks ongeveer 50 keer per vierkante kilometer de bliksem in. In Nederland is dat 1 keer per vierkante kilometer per jaar.
Democratische Republiek Congo
Activistische president
In 2019 werd Zuzana Čaputová de jongste en eerste vrouwelijke president van Slowakije. Ze is van huis uit advocaat en milieuactivist en dat zie je terug in haar beleid. Ze heeft fossiele subsidies gestopt en maakt zich hard voor bescherming van de bossen in het land. Ze zet zich ook in voor de rechten van de LHBTIQ+-gemeenschap.
Slowakije
Strandjutter 4 life
In de 19e eeuw spoelde een Britse walvisvaarder genaamd William Harris aan. Hij bleef, leefde van het strand als jutter, trouwde een Nauruaanse vrouw, kreeg kinderen en werd volledig opgenomen in de samenleving. Hij werd zelfs de brug tussen de lokale bevolking en Europese schepen.
Nauru
Zildjian
Avedis Zildjian probeerde goud te maken door andere metalen samen te smelten. Dat lukte niet, maar de goudkleurige schijf waar hij mee eindigde maakte wel een mooi geluid. Dat vond de Sultan ook, en dus begon hij in 1623 in Constantinopel die bekkens te produceren voor de militaire bands van het Ottomaanse Rijk. Inmiddels is Zildjian de oudste producent van muziekinstrumenten ter wereld, en de grootste producent van bekkens ter wereld.
Istanbul
Munqu ibariki afrika
De naam van het volkslied van Tanzania betekent 'God zegen Afrika'. De melodie wordt ook gebruikt in de volksliederen van Zuid-Afrika en Zambia.
Tanzania

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo