Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Das war einmal
Het beschermde leefgebied van de Arabische oryx in Oman werd het eerste UNESCO-werelderfgoed dat geschrapt werd van de lijst. De Omani vonden olie daar iets belangrijker dan natuurbescherming.
Oman
Fresco
Een fresco is muur- of plafondschildering terwijl de kalk nog nat is. Daarmee onderscheidt het zich van een secco, die op droge kalk geschilderd wordt. Het is dus eigenlijk de naam van een methode, die ook soortnaam is geworden van het eindresultaat.
Vaticaanstad
Eerlijk delen
Na een vurige taalstrijd in de jaren ‘60 werd de universiteit van Leuven opgesplitst. De bestaande universiteit bleef Nederlands, en een halfuur verderop werd in Frans gebied Louvain-la-Neuve gesticht. De boeken werden ook verdeeld over de universiteitsbibliotheken, op plaatingsnummer: de even nummers vind je in Wallonië, de oneven in Vlaanderen.
België
Georgische wijn
Wijnbouw is in Georgië een eeuwenoude traditie. Nauwelijks bekend in het westen, maar in de Sovjet-Unie was Georgische wijn de crème de la crème.
Georgië
Net te laat
Al voor de Tweede Wereldoorlog werd er gewerkt aan plannen om de kustlijn van Zeeland te verkorten en beter te schermen. Het plan werd eind januari 1953 gepresenteerd, een paar dagen voordat het noodlot toesloeg en honderden Zeeuwen omkwamen. Daarna was de politieke wil om het plan uit te voeren wel snel gevonden en werden de Deltawerken gebouwd.
Zeeland
Vlaggenparade
Geen enkele vlag is in de 20e eeuw zo vaak veranderd als die van Afghanistan: liefst 19 keer.
Afghanistan
Australiekust
Australië is een van de meest verstedelijkte landen, met 90 procent van de bevolking op slechts 0,22 procent van het landoppervlak en 85 procent binnen een straal van 50 kilometer van de kust.
Australië
Ra ra rasputin
Grigori Rasputin werd op 30 december 1916 vermoord in Sint Petersburg. Jullie kennen hem misschien vanwege zijn penis van 30 centimeter, die op sterk water staat en te bezichtigen is. Maar jullie kennen hem ook van het beroemde liedje van Boney M. Een van de leden van Boney M., Bobby Farrell, overleed in 2010, toevallig ook in Sint Petersburg. Op welke datum? 30 december.
Rusland
Een ander soort rood in een rode regio
De Nederlanders koloniseerden Taiwan een tijdje. Totdat ze eruit gekickt werden door de Chinezen, die de Nederlandse vrouwen op brute wijze tot seksslavinnen maakten. Gevolg? Eeuwen later komt rood haar onder bepaalde groepen Taiwanezen nog steeds voor.
Taiwan
Bouncer Bergoglio
Paus Franciscus werkte voor zijn kerkelijke carrière onder andere als uitsmijter in een nachtclub in Buenos Aires.
Argentinië
Wisselkoning
Maleisië is een federatie die bestaat uit verschillende sultanaten. De sultans daarvan wisselen het koningschap van Maleisië beurtelings af. Elke 5 jaar is er een nieuwe aan de beurt. Abdul Halim Muadzam Shah was zo lang sultan dat hij twee termijnen de koning van Maleisië mocht zijn.
Maleisië
Chatsjapoeri
Chatsjapoeri heeft iets weg van pizza en is zonder twijfel het populairste gerecht in Georgië. Het heeft zelfs zijn eigen index: de chatsjapoeri-index meet inflatie in verschillende Georgische steden.
Georgië
Boeren!
Nergens in Europa werkt zo'n groot gedeelte van de bevolking in de landbouw als in Albanië.
Albanië
Hoe een klein land groot kan zijn
Het mag dan na de Seychellen het kleinste land van Afrika zijn, in de 16e eeuw was het de grootste suikerexporteur van Afrika. In het begin van de 20e eeuw was het zelfs de grootste cacaoproducent ter wereld!
Sao Tomé en Principe
Molukkers
In Drenthe zijn in de jaren '50 veel Molukkers opgevangen, eerst in kampen, daarna in Molukse wijken. De meesten zitten er nog steeds en in Assen vind je de grootste Molukse wijk van Nederland.
Drenthe
Vandaag is rood
Enthousiast geworden van Jemen? Slecht nieuws: het reisadvies is al jaren knal- en knalrood. Buitenlandse zaken waarschuwt voor vuurgevechten, bombardementen, bomaanslagen, ontvoeringen, landmijnen en piraten. Niet verwonderlijk dat alleen Somalië nog minder toeristen ontvangt dan Jemen.
Jemen
Hooghout
In Levoča staat het hoogste houten altaar ter wereld. Het is bijna 20 meter hoog en supermooi gedecoreerd.
Slowakije
Kloostergebak
Monniken en nonnen gebruikten eiwit om kleding te stijven. Met al het eigeel dat overbleef, zijn ze enthousiast gaan bakken. Het bekendste voorbeeld zijn Pasteis de Nata. Andere gebakjes verwijzen duidelijk naar het monastieke leven, zoals barriga de freira (de buik van de non), papos d'anjo (de dubbele kin van de engel) en toucinho do céu (spek uit de hemel).
Portugal
Cnapan
Deze typische Keltische balsport werd gespeeld tussen twee aangrenzende dorpen. Het speelveld besloeg die twee dorpen en het tussenliggende buitengebied. Het doel was om de bal mee te nemen naar de eigen kerk. Verder waren er eigenlijk geen regels. Op zo'n enorm speelveld was het ook lang niet altijd voor iedereen duidelijk waar de bal zich bevond. Dus het was niet alleen een kwestie van gooien en passen van de bal, maar ook van smokkelen.
VK: Wales
Geen zwaartekracht
Graffiti is een Italiaans leenwoord dat verwijst naar tekeningen op bijvoorbeeld muren. Het woord is afgeleid van het Italiaanse enkelvoud: 'graffito', wat 'gekrast' betekent. Let dus ook op de uitspraak: niet Gravity, maar Graffíti.
Italië
Bejaardensoos
De bevolking van Belarus krimpt sterk. Dat is het best voelbaar op het platteland, waar de jeugd ook nog eens wegtrekt naar de steden. In 1940 woonden er ongeveer 7 miljoen Belarussen op het platteland. Nu zijn dat er nog maar 2 miljoen. Het gemiddelde Belarussische dorp telt 89 inwoners, waarvan het merendeel boven de 65 is.
Belarus
Onzichtbare Olympiërs
Schotten komen namens het Verenigd Koninkrijk uit op de Olympische Spelen en hun Schotse roots zijn daardoor een beetje onzichtbaar. Andy Murray en Chris Hoy zijn de bekendste twee. Waar het VK Schotland al helemaal dankbaar voor mag zijn, is de Schotse inbreng bij curling. Het VK gooit hoge ogen met curling bij mannen en vrouwen, dankzij volledig Schotse teams. Logisch, want curling is van oorsprong een Schotse sport.
VK: Schotland
The king
Michael Jackson kwam er door DNA-onderzoek achter dat hij waarschijnlijk Ivoriaanse voorouderen had. Dus bezocht hij in 1992 de stam waaraan hij verwant zou zijn. Die kroonden hem vervolgens tot koning en dat bleef hij tot zijn dood. Toen Michael Jackson stierf in 2009, vroeg de stam aan de familie van Jackson om zijn lichaam, zodat ze hem een koninklijke begrafenis konden geven in Ivoorkust. Zover kwam het niet.
Ivoorkust
Hup Holland Hup
Uit angst voor het binnendringen van westerse invloeden en het christendom, voerde Japan in 1640 de Sakoku in, een beleid van zelfisolatie. Ze joegen de Portugezen weg en de Nederlanders hielpen ze daarbij. Als beloning kreeg Nederland toestemming om als enige westerse natie via Deshima, een klein eiland bij Nagasaki, handel te blijven drijven met Japan: een exclusief recht dat bijna twee eeuwen zou duren.
Japan
Overkantstyle
Gangnam was tot de jaren ‘70 een plek van prachtige boomgaarden, rijstvelden en boerengebied. Maar dat veranderde door verschillende stedelijke ontwikkelingsprojecten. Gangnam betekent “overkant”.
Seoul
Staak je zoektocht maar
Op zoek naar de bron van de Nijl? Houd óf Ethiopië aan (voor meeste watertoevoer), óf Oeganda (vanaf Victoriameer), óf Rwanda (verste toevoer stroomopwaarts). Hoef je niet lopend met een kapmes door de Afrikaanse bossen.
Oeganda
RTL
Het televisiebedrijf RTL is Luxemburgs. Om uit te kunnen zenden op de Nederlandse frequenties moeten ze dagelijks tenminste één Luxemburgs programma uitzenden. Als je dus om 05:30u inschakelt op RTL 5, krijg je daar keurig het journaal van Luxemburg.
Luxemburg
Nijlpaarden Pablo Escobar
Drugsbaron Pablo Escobar hield nijlpaarden op zijn landgoed. Het was teveel gedoe om ze weg te halen na de dood van Escobar, dus ze leven er nog steeds en vormen een heuse plaag, waardoor ze onlangs zijn gesteriliseerd.
Colombia
Proeftuin
De Marshalleilanden waren voor de Amerikanen hun favoriete locatie om hun kernbommen te testen. In totaal oefenden ze voor 4.000 Nagasaki-atoombommen aan ontploffingskracht uit. Het heeft de eilanden voorgoed verminkt.
Marshalleilanden
Huizenprijzen zijn hier laag
Tijdens de Koude Oorlog vond bijna een kwart van alle kernproeven ter wereld in het geheim plaats in Kazachstan. Dat gebeurde in de Polygon (Russisch voor testlocatie), een gebied zo groot als België.
Kazachstan
Versterkte wijn
In Portugal is men dol op versterkte wijn, met port en madeira als beste voorbeelden. Door het toevoegen van extra alcohol stopt het gistingsproces, blijft de wijn zoet en blijft de wijn langer houdbaar. Wel zo handig op al die lange ontdekkingsreizen. Madeira is een van de langst houdbare wijnen ter wereld. Er zijn flessen uit de 18e eeuw die nog altijd lekker zijn.
Portugal
Uitgehard kwijl
Hongkongers gaan heel lekker op vogelnestsoep. Gierzwaluwen maken vogelnestjes van speeksel en mensen eten het op. Kost je 30-100 dollar voor een bouillonnetje vogelspuug. Veel plezier.
Hongkong
Accelerasi
De lievelingssport van Indonesiërs is badminton. Zijn ze goed in ook: acht keer goud op de Olympische Spelen. Leuk feitje over badminton: de snelste badmintonslag ooit was 565 km/h. Dat is bijna 200 km/h sneller dan de snelste Formule 1-auto ooit.
Indonesië
Nuclear waste of land
In Zwentendorf, niet ver van Wenen, staat een volledig afgebouwde kerncentrale. Hij wacht nog steeds op opening als kerncentrale. Nu worden er vooral rondleidingen en festivals georganiseerd.
Oostenrijk
Heel Mesopotamië bakt
Het oudste recept voor taart stamt uit Mesopotamië. Ook vandaag de dag heeft Irak nog steeds een gigantische bakcultuur.
Irak
Spionagehoofdstad
De neutrale status van Oostenrijk in de koude oorlog maakte Wenen de spionagehoofdstad van de wereld. Het was een publiek geheim dat het er wemelde van KGB- en CIA-agenten. Je kan in Wenen ook spionagetours volgen: rondwandelingen, die je langs allerlei plekken voeren waar verhalen over spionage te vertellen zijn. Wenen is ook nu nog een strategische stad voor inlichtingendiensten.
Oostenrijk
Herat, we have a problem
Pashto is de vierde taal die ooit in de ruimte werd gesproken. De Afghaan Abdul Ahad Mohmand was de eerste en enige Afghaan in de ruimte. Hij was de vierde moslim in de ruimte en de eerste die de Koran meebracht en daaruit citeerde. Hij vloog met de Sovjets mee trouwens.
Afghanistan
La Sape
La Sape (Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes) is een subcultuur uit Congo, waarbij een elegante kledingstijl centraal staat. Sapeurs en sapeuses dragen meestal kleurrijke maatpakken en zijn het Congolese equivalent van een dandy. Straatarme inwoners in sloppenwijken van Kinshasa gaan dus vaak beter gekleed dan de flaneurs in de P.C. Hooftstraat.
Democratische Republiek Congo
Messi McMesface
In Lionel Messi’s thuisstad Rosario is het verboden om je kind Messi te noemen. Messi is een achternaam en blijft een achternaam. Anders zou het de spuigaten uitlopen.
Argentinië
Verwarrend
Panamahoeden komen uit Ecuador. De meeste Peruaanse panfluitbands trouwens ook.
Ecuador

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo