Alle kroegfeitjes op een rij 👀

Bekijk alle kroegfeitjes
Vaticaanlaan
De lange boulevard die vanaf de Tiber naar Vaticaanstad loopt, was er niet altijd. Er is een hele woonwijk voor gesloopt. Door Benito Mussolini.
Vaticaanstad
Michael Jordans medailles
Michael Jordan heeft meer gouden medailles gewonnen dan het land Jordanië. Hij won goud op de spelen van 1984 en 1992, Jordanië alleen in 2016.
Jordanië
Azeriran
Er wonen twee keer zoveel Azerbeidzjanen in Iran dan in Azerbeidzjan.
Iran
11
In Chili is Once is een soort extra minimaaltijd die je ergens tussen 5 en 9 's avonds neemt. Maar, once betekent 11 in het Spaans. Dat komt van de mijnwerkers van vroeger. Die wilden soms een beetje alcoholisch brandwater tussendoor, oftewel aguardiente. Dat hielden ze uiteraard verborgen van de jefe, dus hun code was 'once'. Dat staat voor de elf letters in a-g-u-a-r-d-i-e-n-t-e.
Chili
Snel, sneller, snelst
Ondanks de bedenkelijke reputatie als voetballand, had San Marino lange tijd het record voor de snelste goal in een WK-campagne. In 1993 lag de bal na 8,3 seconden in het net, nota bene tegen Engeland. Ze verloren daarna wel met 1-7. In 2016 heeft België het record overgenomen: die scoorden nog 0,2 seconden sneller, tegen Gibraltar.
San Marino
Mangiare!
De Italiaanse keuken is de meest geëxporteerde ter wereld. Ongeveer 10% van alle restaurants in Nederland is Italiaans. Het zijn er bijna 2000.
Italië
Senegambia
In 1982 vormden Senegal en Gambia samen de confederatie Senegambia. Sommigen beoogden hiermee op termijn een samensmelting tussen de twee landen te bewerkstelligen. Zo ver kwam het niet en in 1989 werd de confederatie ontbonden.
Senegal
Schismatig verraad
Toen Byzantium werd geplunderd door Venetiaanse kruisvaarders voelden de oosterse christenen zich zo verraden, dat ze braken met hun toen nog westerse bondgenoten. Deze breuk tussen oosters-orthodoxe en rooms-katholieke kerken werd nooit hersteld.
Istanbul
La Concepción
Zo had Grenada eigenlijk moeten heten, als het aan 'ontdekker' Christoffel Columbus had gelegen. De Spanjaarden besloten anders en noemden het La Granada, naar de stad in Andalusië. Dat verfranste tot Le Grenade en de Britten maakten er tenslotte Grenada van.
Grenada
Laotiaanse olifantenvlag
Tot 1975 had Laos een rode vlag met een driekoppige olifantenvlag erop. Een stuk spannender dan de huidige!
Laos
Caribisch Amapiano
Saint Lucia heeft een eigen muziekstijl ontwikkeld genaamd Dennery Segment. Het is een samensmelting van soca en calypso, met moderne elektronische muziek. Het wordt gekenmerkt door zijn vrolijke, dansbare ritmes en het gebruik van synthesizers en samples.
Saint Lucia
Tito
Josip 'Tito' Broz overleed in 1980 in Ljubljana. Joegoslavië was, ten tijde van de Koude Oorlog, niet gelieerd aan een der machtsblokken. Tito's begrafenis kon dus door alle wereldleiders bezocht worden, en daarmee werd het de grootste staatsbegrafenis in de geschiedenis.
Slovenië
Etnische spanningen
De Chinese en Indiase minderheden staan in Maleisië bovenaan de sociaal-economische ladder, tot onvrede van de Maleise meerderheid. Dit leidt tot etnische spanningen die in 1969 een triest dieptepunt bereikten. In Kuala Lumpur werden honderden Chinezen en Indiërs vermoord door Maleise nationalisten. Ook nu is de spanning nog voelbaar en doet de Maleisische overheid er alles aan om Maleiers te bevoordelen ten opzichte van Chinezen en Indiërs.
Maleisië
Laotiaans nieuwjaar
Laotiaans nieuwjaar, sterke boeddhistische traditie, draait allemaal om water. Heel vroom, maar het ontaardt elk jaar ook in een groot watergevecht waarin mensen elkaar met waterpistolen te lijf gaan. Sommige locals doen een beetje bloem in het water, waardoor iedereen een grote deegbal wordt.
Laos
Sprintje
Vanaf 1968 kende het centrum van Utrecht de kortste snelweg van Nederland: één kilometer. Tegenwoordig is de Catharijnebaan, die leidt naar Hoog Catharijne, weer een stadsgracht met water.
Utrecht
Zakencentrum
New York City is hét zakencentrum van de wereld. Het heeft met Midtown Manhattan het grootste central business district (CBD) ter wereld. Lower Manhattan is ook een CBD van formaat en huisvest de twee grootste effectenbeurzen van de wereld (de New York Stock Exchange en de NASDAQ).
New York City
Veenlijken
In veengebieden staat de grondwaterspiegel zo hoog, dat organisch materiaal niet kan rotten. Zo ontstaan dikke veenlagen, maar kom je er ook wel eens een behoorlijk intact lijk tegen. In Drenthe zijn veenlijken gevonden van duizenden jaren oud.
Drenthe
Game Ó Thrones
Een van de populairste toeristenattracties is een verbindingsweg met mooie bomen, Dark Hedges. Eigenlijk vooral omdat dit de Kingsroad was in Game of Thrones.
VK: Noord-Ierland
Boomden
Er zijn ongeveer net zoveel bomen in Londen als mensen.
Londen
Getting caught in the rain
De Piña Colada komt van Puerto Rico. Het meest gangbare verhaal is dat de Piña Colada is uitgevonden in 1954 door Ramón “Monchito” Marrero, een barman in het beroemde Caribe Hilton Hotel in San Juan. Hij kreeg de opdracht om een unieke tropische cocktail te creëren die de essentie van Puerto Rico zou vangen en kwam hiermee aankakken.
Puerto Rico
Chaco-oorlog
In de jaren '30 vochten Paraguay en Bolivia de Chaco-oorlog uit. De inzet was de Chaco Boreal, een uitgestrekt gebied tussen de landen waar niemand eerder naar omkeek, maar wat nu aardolie leek te bevatten. Na een jarenlange bloedige strijd, mede gefinancierd door westerse oliemaatschappijen, kreeg Paraguay het grootste gedeelte van het gebied in handen. Enkele jaren later bleek er echter geen olie te vinden.
Paraguay
Pa’anga
Tonga is na de Seychellen het land met de minste inwoners dat een eigen munteenheid heeft: de pa’anga. Die is ook nog eens indrukwekkender dan de Seychelse roepie, want roepies zijn er wel meer. Go pa’anga!
Tonga
Proeftuin van het kapitalisme
Na het afschaffen van de slavernij door de Britten, moesten ze iets anders bedenken en bedachten ze het idee van 'vrije' arbeidskrachten. Dus tussen 1834 en 1920 arriveerden bijna 700.000 Indiërs op Mauritius, in Aapravasi ghat. Zie hier de start van de contractarbeid.
Mauritius
Minister N'Dour
De bekendste muzikant van Senegal, Youssou N'Dour, werd in 2012 hoogstpersoonlijk minister van cultuur en toerisme.
Senegal
Een lesje post-Sovjet-enclaves
Sokh is een Oezbeekse enclave in Kirgizië, waar vrijwel alleen maar Tadzjieken wonen.
Tadzjikistan
Last man Kazachstanding
Kazachstan was het laatste land dat de Sovjet-Unie verliet, dus technisch gezien was het land Kazachstan op een gegeven moment de hele Sovjet-Unie.
Kazachstan
Kruispunt van politieke belangen
De Amerikaanse ambassade in Yerevan is de op een na grootste die ze hebben, na Baghdad.
Armenië
Veeltaligheid
Zimbabwe heeft 16 officiële talen. Alleen Bolivia heeft er meer (37), maar daar zijn er een aantal van uitgestorven.
Zimbabwe
La Sape
La Sape (Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes) is een subcultuur uit Congo, waarbij een elegante kledingstijl centraal staat. Sapeurs en sapeuses dragen meestal kleurrijke maatpakken en zijn het Congolese equivalent van een dandy. Straatarme inwoners in sloppenwijken van Kinshasa gaan dus vaak beter gekleed dan de flaneurs in de P.C. Hooftstraat.
Democratische Republiek Congo
Andes
De Andes doorloopt Peru van noord naar zuid en zorgt voor een enorme tweedeling in klimaatgebieden. Ten oosten van de Andes ligt de Amazone, een van de natste gebieden ter wereld. Ten westen van de Andes ligt het Peruviaanse kustgebied, dat juist een van de droogste plekken op aarde is.
Peru
Inst Ó Gram
De Legnabrocky Trail was aangelegd als promenade over het moeras, maar dit levert zo'n mooi beeld op dat er tegenwoordig duizenden Instafluencers langskomen om te fotograferen en de zorgen over duurzaamheid nóg groter zijn geworden.
VK: Noord-Ierland
Radio-ecologisch hoogtepunt
Net over de grens in Oekraïne ligt de kerncentrale van Tsjernobyl. De meeste radioactieve neerslag kwam na de ramp neer in Belarus. En dus zijn grote delen van het zuiden van Belarus nog altijd verboden gebied, vanwege de straling. Het gebrek aan menselijke aanwezigheid doet de flora en fauna veel goed. Het radio-ecologisch reservaat Polesski is een van de bijzonderste stukjes natuur in Europa.
Belarus
Sint Thomas
Sao Tomé en Principe waren onbewoond toen de Portugezen voet aan wal zetten. Men weet niet precies in welk jaar dat was, vermoedelijk rond 1470. Wat men wél precies weet is de dag waarop dat gebeurde: 21 december, de sterfdag van de apostel Sint Tomas. São Tomé dus.
Sao Tomé en Principe
Oktoberfest
Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Ludwig I van Beieren. Dat feest was zo fantastisch, dat ze er een traditie van hebben gemaakt.
Duitsland
Burj Dubai
Zo zou de hoogste toren ter wereld in Dubai eigenlijk heten. Maar toen waren er net voor de opening grote geldproblemen. Sjeik Khalifa, de baas van Abu Dhabi, sprong bij. Maar ze moesten 'm dan Burj Khalifa noemen. En zo geschiedde, net voor de onthulling.
Verenigde Arabische Emiraten
Naan
Naanbroden zijn typisch voor Centraal-Azië en hebben een soort heilige status: je mag er niks bovenop leggen, niet op z'n kop houden, er geen gat in maken en het niet met je linkerhand vastpakken.
Tadzjikistan
Tuvalu reisgids
Veel mensen gaan naar Tuvalu omdat er niet veel mensen gaan naar Tuvalu. In 2019 kregen ze maar 3600 toeristen, grofweg 10 per dag. Alleen Nauru en Somalië kregen er minder.
Tuvalu
Groeïspurt
Tussen 1947 en 2006 ging de bevolking van Groot-Caïro van ongeveer 3 miljoen naar meer dan 16 miljoen. Deze bevolkingsexplosie leidde tot de opkomst van ashwa'iyyat, ongereguleerde huisvesting. In 2009 woonde ruim 63% van de bevolking van Groot-Caïro in deze wijken, maar dat was slechts 17% van de totale oppervlakte. Dit zijn niet allemaal sloppenwijken, maar alle sloppenwijken zijn wel ashwa'iyyat.
Caïro
Duits on steroids
Het Groenlands is geen fan van spaties. Alles wat ze in één keer willen zeggen, rijgen ze aaneen tot een krankzinnig lang woord. Als voorproefje mag je lekker een rondje gaan scrollen over Google Maps, op zoek naar mooie plaatsnamen.
Groenland
Wedstrijdje hoogbouwen
De hoogste punten van Estland (318 meter) en Letland (312 meter) zijn niet echt imposant. Toch wilde Letland graag wat hoger zijn dan Estland. Wat deden ze? Ze bouwden een uitkijktoren op hun hoogste punt, waardoor ze Estland voorbijstreefden. Het bouwwerk bleek onveilig en is inmiddels afgebroken. Estland heeft zijn voorsprong terug.
Letland

De Grote Podcastlas en De Speld presenteren: de betrouwbaarste landengids aller landengidsen!

Van het enige varken in Afghanistan tot de spijbelpolitiek van Zweedse kinderen en alles daartussenin. Alle landen ter wereld, plus een paar extra, hebben een plekje weten te bemachtigen in dit boek. En natuurlijk krijgen alle vlaggen ter wereld een volledig objectieve recensie.

Laat je meevoeren op deze wereldreis boordevol wetenswaardigheden over de natuur, de wereldbevolking en meer van dat soort randzaken. Dit is zonder twijfel het beste boek om nooit te mogen gebruiken bij een eindexamen aardrijkskunde.

  • Een satirische blik van alle landen van de wereld
  • Het perfecte cadeau voor wereldreizigers

Vriend van de show 🎙

Je kunt De Grote Podcastlas steunen als vriend van de show. Voor slechts 2,50 euro per maand of 27,50 per jaar kun je ons steunen om onze podcast te blijven maken.

Ons groepje vrienden van de show is inmiddels groter dan het inwonertal van Vaticaanstad!
Foto van hugo, max en leon in de studio

Luister op 👂

Je vindt onze podcast terug op onderstaande platformen
Logo van podimoSpoitfy logo