Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. De zesde Britse premier in acht jaar tijd hoeft alleen maar even een brug te slaan tussen het volk en de elite.
β
Het lijkt een doorbrekend links zonnetje, de winst van Labour bij de Britse verkiezingen. Toch is het vooral een electorale onweersbui, die meedogenloos insloeg bij de Conservatieven van de toch al doorweekte oud-premier Rishi Sunak.
β
Het Britse kiessysteem werkt namelijk met districten. De winnaar van een district krijgt de zetel, de rest helemaal niets. Daardoor wint Keir Starmer tweederde van de zetels, met eenderde van de stemmen. Daardoor krijgt Nigel Farage voor 15 procent van de stemmen maar liefst 0,7 procent van de zetels. En daardoor kan Gareth Southgate met 0 procent amusementswaarde toch 50 procent kans maken op de finale.
β
Starmer treedt aan als zesde premier in acht jaar tijd. Met Labours enorme meerderheid lijkt het Lagerhuis voorlopig wel stabiel. De Speaker kan beter βORDER!β gaan roepen in de rest van het land. De Britten zijn politiek op drift geraakt en de verwerkingsfase na Brexit is nog altijd gaande. Starmer weet dat hij razendsnel even impopulair kan worden als zijn voorgangers.
β
Het goede nieuws: om dat te voorkomen hoeft hij alleen maar even een brug te slaan tussen het morrende volk en de elite op het politieke toneel.
β
Ligging aan de overkant
Hoofdstad Londen
Koning de kwieke King Charles III
Voormalig koningin Queen Elizabeth II
Voormalig prinses Meghan Markle
Constituerende landen 4
Buurlanden 1
Vlag combinatie van de Engelse, Schotse en Ierse kruisen
Nooit binnengevallen door VK slechts 22 hedendaagse landen
Aantal stemverheffers in Lagerhuis 650
Naoorlogse premiers zonder studie in Oxford 1
Grootste werkgever National Health Service
Wachttijden desondanks Lang
Nationale gerechten fish-and-chips, haggis en tikka masala