Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. De ellende van de damdoorbraak valt in het niet bij de verwoesting die de burgeroorlog in Soedan aanricht.
β
Alsof het land niet al genoeg problemen had, brak afgelopen week een grote stuwdam in Soedan. Het water dat door de Arbaat-dam stortte overspoelde meer dan twintig dorpen. Tientallen mensen kwamen om het leven, tienduizenden raakten ontheemd en honderdduizenden verloren door de dambreuk hun drinkwatervoorziening. Toch valt deze ellende in het niet bij de verwoesting die de burgeroorlog in het land aanricht.
β
Sinds de onafhankelijkheid in 1956 woedt in Soedan bijna constant oorlog. Op het moment strijden twee legers om de macht die geen enkele vorm van geweld schuwen. De hoofdstad Khartoem ligt bijna volledig in puin. Port Soedan, een van de weinige min of meer veilige steden in Soedan, ligt in de regio die getroffen is door de dambreuk.
β
Het geweld in Soedan is vaak etnisch gemotiveerd, vanuit de Arabische bevolking jegens de zwarte bevolking. Hoewel de vlag van Soedan erg op die van Palestina lijkt, zie je haar een stuk minder vaak langskomen op sociale media of wapperen bij demonstraties in het Westen. Dat terwijl de Soedanezen onze steun goed kunnen gebruiken.
β
Door de oorlog en droogte is er bovendien extreme voedselschaarste in Soedan. Miljoenen mensen sterven aan ondervoeding in de ergste hongersnood die de wereld in decennia heeft gezien. De bewering dat de omgekomen bij de dambreuk beter af zijn dan de rest van de Soedanezen valt moeilijk in te slikken.
β
βLigging Ten noorden van Zuid-Soedan
Tot 2011 Grootste land van Afrika
Oppervlakte 45 keer Nederland
Aantal inwoners 1 keer Spanje
Aantal talen Minstens honderd
OfficiΓ«le talen Arabisch, Engels
Hoofdstad Khartoem
De facto hoofdstad Port Soedan
Rivier Blauwe Nijl, Witte Nijl, Nijl
Zee Rode zee
Piramides Meer dan Egypte
Vlag Lijkt op die van Palestina, maar is minder zichtbaar