Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. Bolivia wordt afwisselend geregeerd door twee kampen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, laat staan een volledige ambtstermijn.
Bolivia heeft woensdag het wereldrecord couppogingen aangescherpt. Het land staat nu op 39 sinds de Tweede Wereldoorlog, ruim voor Soedan en Argentinië. Het mondiale Zuiden zit duidelijk aan de moeilijke kant van het schema. De enige noemenswaardige westerse couppoging kwam uit de VS: de Capitoolbestorming wordt door wetenschappers zo geclassificeerd.
Bolivia wordt afwisselend geregeerd door twee kampen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, laat staan een volledige ambtstermijn. Na de verkiezingswinst van huidig president Luis Arce werd zijn voorganger Jeanine Áñez meteen gearresteerd en tot 10 jaar cel veroordeeld. Beschuldiging: een coup!
Een paar tegenvallende economische groeicijfers en de pantservoertuigen rammen dus het presidentieel paleis. Toch levert niet elke putsch van wantrouwen een nieuwe bordesfoto op, zo ondervond de woensdag gearresteerde generaal Zúñiga.
Zijn poging staat echter niet op zichzelf. Legerleidingen zien recent weer heil in de ouderwetse staatsgreep, terwijl het al een tijdje hipper én effectiever is om eerst democratisch de macht te grijpen en pas daarna de media, rechtspraak en oppositie uit te schakelen. Als Zúñiga ooit nog vrijkomt, kan hij zich beter gewoon verkiesbaar stellen.
Landgenoten Bolivia
Ligging niet aan zee in Zuid-Amerika
Hoofdstad La Paz
Ook hoofdstad Sucre
Officiële vlag in de pan-Afrikaanse kleuren
Ook officiële vlag wiphala, een inheems embleem met kleurrijke blokken
Inheemse volken Quechua, Aymara
Hoogste bevaarbare meer Titicaca
Vernoemd naar Simón Bolívar
Valuta Boliviaanse boliviano
Exporteert lithium, quinoa en panfluiten
Bekend van toeristenfoto’s op de zoutvlakte van Uyuni