Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In Libanon is het al twintig jaar ellende.
Meteen wezen alle overgebleven vingers van Hezbollah naar Israël: duizenden piepers waren plotseling ontploft, en een dag later was het de beurt aan de walkietalkies. Tientallen strijders van de terreurorganisatie werden gedood, vele anderen raakten gewond.
Maar zij niet alleen: door de aanval kwamen ook onschuldige Libanese burgers om het leven. Inmiddels bestoken Hezbollah en Israël elkaar met minder ingenieuze, maar minstens even dodelijke luchtaanvallen.
Dat kon er ook nog wel bij, want het is al twintig jaar ellende in Libanon. Vroeger was het een progressief bolwerk, met een kosmopolitische hoofdstad en een fantastische keuken. Die keuken is er nog, maar niemand kan de ingrediënten meer betalen.
De hoofdstad werd in 2020 getroffen door de grootste niet-nucleaire explosie van de eeuw. Kosmopolitisch is het land nog wel: liefst een kwart van de bevolking bestaat uit (voornamelijk Syrische) vluchtelingen.
Hopelijk kunnen de Libanezen zich ooit gewoon weer druk maken over de vraag wie de hummus heeft uitgevonden. Maar met het huidige niveau van tegenslag loopt waarschijnlijk zelfs een smaakexplosie fataal af.
Ligging aan de Middellandse Zee, in de Vruchtbare Halve Maan en boven Israël
Hoofdstad Beiroet
Bevolkingsdichtheid hoger dan die van Nederland
Vluchtelingen een kwart van de bevolking
Thuisbasis van Hezbollah
Geen synoniem van Hezbollah
President christen
Premier soennitische moslim
Parlementsvoorzitter sjiitische moslim
Bekendste staatsburger pornoactrice
Vlag de Oostenrijkse met een Libanese cederboom erop
Andere landen met een boom op de vlag Belize, Haïti, Fiji, Equatoriaal Guinea, Mexico