Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten is op dit moment de klimaattop aan de gang.
De Verenigde Arabische Emiraten zijn gastland van de klimaattop 2023. Dat is op het eerste gezicht een uitstekende keuze. Emiraten zetten in het naderende postfossiele tijdperk namelijk vol in op gastvrijheid.
Het land is per vliegtuig vanuit bijna de hele wereld makkelijk bereikbaar. De Emirati snappen: het klimaatprobleem is iets waarvoor we alleen een oplossing kunnen vinden als we het met zijn allen doen. En dus willen Dubai en Abu Dhabi fungeren als scharnier tussen oost en west. Liefst inclusief driedaagse stedentrip – nergens ter wereld wordt per bezoek meer uitgegeven dan in Dubai. Zelfs de politie rijdt in Bentleys en Bugatti’s.
Ook dankzij internationale sportevenementen hebben de Emiraten al veel ervaring opgedaan met gastvrijheid, zoals de petrolheads van de Formule 1 kunnen getuigen. Gastvrijheid is er ook voor rijke Russen die hun met gas verdiende kapitalen niet meer makkelijk over de hele wereld kunnen verschuiven door de sancties na de Russische inval in Oekraïne.
Kortom: de vele airconditioners die het land rijk is, staan vrolijk te snorren om de hoofden koel te houden van de tachtigduizend gasten die komen praten over de opwarming van de aarde.
Toch is er ook kritiek.
Oppervlakte twee keer Nederland, net zo groot als Oostenrijk
Aantal emiraten 7
Belangrijkste stad Dubai
Hoofdstad Abu Dhabi
Aantal inwoners 10 miljoen
Waarvan Emirati 11 procent
Waarvan vrouw 31 procent
Huidige olieproductie 3 miljoen vaten per dag
Resterende oliereserve 100 miljard vaten
Waarvan in Abu Dhabi plusminus 95 procent
Bekendste olieslurpers Emirates en Etihad
Jaar dat de VAE klimaatneutraal willen zijn 2045