Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is, of, vandaag: de hele wereld. Naast de Dag van de Logopedie (6 maart) en de Nationale Pannenkoekendag (8 maart) is een dag voor de planeet wel op zijn plaats.
Maandag is het de Dag van de Aarde, de ene dag van het jaar waarop de wereld in het middelpunt staat. Laat dat maar niet aan Copernicus horen. We hadden dit voorjaar al de Dag van de Logopedie (6 maart), de Nationale Pannenkoekendag (8 maart) en de Week van de Valpreventie (deze week), dus een dag voor de planeet is op zijn plaats. Kijk tot en met zondag trouwens goed uit waar u loopt.
Wordt de aarde niet al vaak genoeg in het zonnetje gezet? Daarover zijn de meningen verdeeld. Wie boven de poolcirkel (of eronder op het zuidelijk halfrond) woont, vindt waarschijnlijk van niet.
Sinds de eerste Dag van de Aarde in 1970 staat de dag in het teken van milieubescherming, wat uiteindelijk de hele wereld ten goede komt. De dag wordt elk jaar grootser gevierd, met steeds meer focus op positivisme en dankbaarheid. Kortom: hoe slechter het gaat met de aarde, hoe beter het gaat met de Dag van de Aarde.
Dit jaar betekende de Dag van de Aarde tevens de start van de voorverkoop van De wereld: het boek. De landengids van De Speld en De Grote Podcastlas bestaat volledig uit papier en inkt, om te benadrukken dat deze dag nog altijd hard nodig is. Alle woorden in het boek zullen bij een volgende druk gerecycled worden.
Oppervlakte (de wereld) 12.000 keer Nederland
Oppervlakte (De wereld: het boek) 0,000001 keer Nederland
Aantal inwoners 450 keer Nederland
Ligging In het Melkwegstelsel, tussen Venus en Mars
Vorm Bol (bij benadering)
Aantal landen 196
Aantal tijdzones 40
Hoogtepunt Mount Everest (bijna 9 km)
Dieptepunt Marianentrog (bijna 11 km)
Middelpunt Binnenkern van nikkelijzer (tussen 5.110 en 6.370 km)
Aantal rotaties om as per dag 1,001
Aantal rotaties om zon per dag 0,002738
Wapenfeit Jij woont er