Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In Kiribati luiden ze als eerste het nieuwe jaar én het einde der tijden in.
Kiribati is normaal gesproken al nauwelijks uit het nieuws weg te slaan, maar zondag is het helemaal raak. Dan verwelkomt het eilandstaatje als eerste het nieuwe jaar.
Op andere dagen pronkt Kiribati ermee dat het zich op alle vier de halfronden bevindt. Dat komt uitsluitend doordat de mini-eilandjes lukraak over de Grote Oceaan zijn uitgestrooid, maar toch. Dankzij die verspreide kust heeft het land bovendien zeggenschap over een enorm deel van de oceaan. Zo’n ‘exclusieve economische zone’ is elders dé oorzaak van geopolitieke burenruzies, maar Kiribati was zo verstandig om in niemandszee te ontstaan.
Tot 1995 liep de internationale datumgrens dwars door Kiribati. Om ervoor te zorgen dat het hele land dezelfde datum had, besloot de regering dat het oosten 31 december 1994 maar moest overslaan. Zo won de tijdzonekaart van de wereld een flinke kronkel, en verloren de Oost-Kiribatiërs hun vrije zaterdag.
Het is een hoop gedoe voor een land dat in 2100 niet eens meer bestaat. Door de stijgende zeespiegel luidt Kiribati namelijk ook als eerste het einde der tijden in. Misschien kan de regering besluiten dat het land voortaan honderd meter hoger ligt.
Land Ongeveer de helft van Zeeland
Zee Ongeveer 22 keer Nederland
Zeeland Geen
Uitspraak Kie-rie-bass
Tijdzone UTC+12 t/m UTC+14
Hoofdatol Tarawa
Grootste atol Kersteiland
Kerstontbijt Feest-atol
Halfronden Alle vier
Voormalig kolonisator Verenigd Koninkrijk
Toekomstig kolonisator Grote Oceaan