Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In Senegal kan de informateur waarschijnlijk pas in 2025 aan de slag.
Senegal verloor afgelopen week niet alleen zijn titel regerend Afrikaans voetbalkampioen, maar ook zijn bestuurlijke onschuld. Door een powermove van zittend president met rocksternaam Macky Sall zijn de verkiezingen uitgesteld van eind februari naar half december.
Eerder al probeerde de Constitutionele Raad van Senegal de politieke rivalen van Sall buitenspel te zetten door een kandidatenlijst voor de presidentsverkiezingen te presenteren waarop, toevalligerwijs, de bij het volk populaire oppositiepolitici ontbreken. Een vergelijking met Nederland gaat mank, maar het is een beetje alsof de Hoge Raad besluit dat Dilan Yeşilgöz en Maarten van der Weijden de enige opties zijn voor het premierschap.
Ondanks de recente ontwikkelingen is Senegal normaal gesproken een baken van goed voetbal en politieke rust. Het is een van de weinige landen in de regio waar niet een man in uniform, maar een man in pak op de presidentiële zetel zit, en waar politici worden gekozen voor termijnen waar zij zich aan houden.
Daarnaast kenmerkt Senegal zich door nationale en internationale samenwerking. Zo plantte het miljoenen bomen in het Grote Groene Muur-project dat de Sahel van Senegal tot Somalië moet vergroenen. En hoewel de bevolking voor 95 procent uit moslims bestaat, zetten zij elk jaar een kerstboom op, terwijl christenen Eid-al-Fitr meevieren. Deze culturele saamhorigheid komt gelukkig niet in het gedrang door de politieke ambities van één man.
Hoofdstad Dakar
Ligging Rondom Gambia
Oppervlakte 5 keer Nederland
Aantal inwoners 1 keer Nederland
President Macky Sall
Meest beluisterde oud-minister Youssou N’Dour
Officiële taal Frans
Meest gesproken taal Wolof
Meest westelijke punt van Afrika Ja
Finishplaats Parijs-Dakar Nee
Vlag De pan-Afrikaanse kleuren groen, geel en rood
Favoriete religie Islam
Favoriete feest Kerstmis