Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas in de Volkskrant een land dat in het nieuws is. In de aanloop naar de Poolse verkiezingen neemt de polarisatie tussen het oosten en het westen van het land toe.
Bij hun verkiezingen op 15 oktober staan de Polen lijnrecht tegenover elkaar, alsof het woord polarisatie speciaal voor hen is uitgevonden. Prawo i Sprawiedliwość, de huidige regeringspartij, verzet zich tegen zo ongeveer elke EU-kernwaarde. Daartegenover staat Platforma Obywatelska, de partij van oud-EU-voorzitter Donald Tusk. De politieke voorkeur volgt een geografische lijn: het westen van Polen stemt pro-Europa, de oostkant kiest PiS.
De oorsprong van deze tweedeling ligt bij de eeuwenlange impact van naburige grootmachten. Vier jaar nadat Polen in 1791 met de eerste grondwet van Europa kwam, was het land volledig opgegeten door zijn buren. Lang verhaal kort: oost werd Russisch, west werd Pruisisch. Toen Polen 123 jaar later weer als onafhankelijk land op de kaart stond, was dat wederom van korte duur. Nog voor de Tweede Wereldoorlog begon, werd het land opnieuw verdeeld door twee tegenpolen: de nazi’s en de sovjets.
Maar wie het laatst lacht, lacht het best: geen van de buurlanden die Polen in 1990 had, bestaat nu nog. Tsjechoslowakije is opgedeeld, Oost-Duitsland is samengevoegd en de Sovjet-Unie is verdwenen. Nu maar afwachten wie er na 15 oktober nog lacht.
Oppervlakte: ruim 7 keer zo groot als Nederland
Ongeveer net zo groot als: Oman
Was in 1492 net zo groot als: 3,5x Oman
Vlag: Wit bovenaan en rood onderaan. Boze Poolse boeren keren hun vlag niet om, maar hangen die van Monaco of Indonesië op
Hoofdstad: Warschau
Inwoners: Polen
Aantal inwoners: ongeveer 38 miljoen
Poolse ster: Johannes Paulus II
Poolse ster met verstand van Poolsterren: Copernicus
Poolse sterren met Franse namen: Marie Curie, Frédéric Chopin
Poolse stercosmetist: Max(imilian) Faktor(owitz)